Με ασπίδα ο Τραμπ, ακάλυπτος ο Τζόνσον
Ενας οργισμένος, θιγμένος πρώην ηγέτης εξαπολύει επιθέσεις ενάντια στους θεσμούς, ενώ κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων και ψευδείς ισχυρισμούς. Οι σύμμαχοί του κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών». Μια χώρα παρακολουθεί αμήχανη.
Υπάρχουν σαφείς αντιστοιχίες, αλλά και έντονες διαφορές, στις πολιτικές θύελλες που συγκλονίζουν σήμερα τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές διώξεις, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως ψεύδεται για τη συμμετοχή του σε κορωνοπάρτι. Και όμως, το Συντηρητικό Κόμμα έχει ορθώσει τακτικά το ανάστημά του ενάντια στον Τζόνσον, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξακολουθεί να είναι δέσμιο του Τραμπ. Οι Συντηρητικοί βουλευτές στη Βρετανία σχηματίζουν την πλειοψηφία σε μια επιτροπή που αποφάνθηκε πως ο Τζόνσον παραπλάνησε εσκεμμένα το Κοινοβούλιο σε σχέση με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η διαγωγή του θα είχε επιφέρει 90ήμερη αποβολή από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αν ο ίδιος δεν είχε παραιτηθεί πρόωρα από την έδρα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, όμως, η Βουλή των Κοινοτήτων θα αποφανθεί για την έγκριση ή την απόρριψη των πορισμάτων της επιτροπής, προδιαγράφοντας την πιθανή αποπομπή του Τζόνσον από το κόμμα του. Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, η καταδίκη του Τζόνσον από τους συναδέλφους του στην Επιτροπή Προνομίων ήταν αξιοσημείωτη. Δεν ήταν μόνο η καυστική επίπληξη ενός δημοφιλούς, αλλά αμφισβητούμενου πολιτικού, ήταν επίσης μια ηχηρή έκκληση για την αποκατάσταση της αλήθειας στη βρετανική δημοκρατία.
Αυστηρή απόφαση
«Το αποτέλεσμα είναι σαφώς χειρότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Κιμ Ντάροχ, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, ο οποίος ανέμενε τη σύσταση μιας αναστολής 30 ημερών για τον πρώην πρωθυπουργό. «Η αυστηρότητα υποδεικνύει ότι η επιτροπή εξυπηρετεί έναν απώτερο σκοπό με την απόφασή της, και αυτός είναι η επιβεβαίωση της θεμελιώδους αξίας της αλήθειας στη βρετανική πολιτική».
Υπάρχουν σαφείς αντιστοιχίες, αλλά και έντονες διαφορές, στις πολιτικές θύελλες που συγκλονίζουν σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
«Υπάρχει μια αντίθεση με την κατάσταση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Ντάροχ, επισημαίνοντας τις έριδες περί αλήθειας στον αμερικανικό πολιτικό διάλογο. Ενώ λίγοι Ρεπουμπλικανοί, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι ή ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, έχουν εγκαλέσει τον Τραμπ για τις αναληθείς δηλώσεις του, οι περισσότεροι έχουν παραμείνει σιωπηλοί – αποδεχόμενοι πλήθος ψευδών ισχυρισμών του, όπως για παράδειγμα τις αναγγελίες νίκης του μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές διώξεις του Τραμπ δεν έχουν κλονίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Η σύλληψή του αυτή την εβδομάδα με την κατηγορία της εσφαλμένης διαχείρισης απόρρητων εγγράφων και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες από Ρεπουμπλικανούς ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν εργαλειοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για να κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας