Κόσμος

PACE: Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία δεν ήταν δημοκρατική

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι εκλογές ήταν τεχνικά χωρίς προβλήματα, αλλά η προεκλογική εκστρατεία απείχε πολύ από τις δημοκρατικές αρχές πολιτικά και νομικά.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι εκλογές ήταν τεχνικά χωρίς προβλήματα, αλλά η προεκλογική εκστρατεία απείχε πολύ από τις δημοκρατικές αρχές πολιτικά και νομικά. Η θέση αυτή υποστηρίζεται συγκεκριμένα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η οποία αγωνίζεται για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) δημοσίευσε μια έκθεση παρατήρησης που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία «δεν πληροί τις βασικές αρχές της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών».

Δημοσιεύτηκε λοιπόν η τελική έκθεση της PACE, η οποία παρακολούθησε τις γενικές εκλογές του Προέδρου και του Κοινοβουλίου στην Τουρκία με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία 40 ατόμων, μετά από πρόσκληση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Στην έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της PACE που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν «ένας εκπληκτικός δείκτης αντίστασης για την τουρκική δημοκρατία παρά τις πάσης φύσεως δυσκολίες» και ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες μπορούν να εμπνευστούν από αυτό». Στην έκθεση, σημειώθηκε ότι η κινητοποίηση μεγάλου αριθμού παρατηρητών από πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποδηλώνει την ύπαρξη μιας «δυναμικής δημοκρατικής κοινωνίας» και είναι επίσης ευχάριστο το γεγονός ότι το εκλογικό όριο έχει μειωθεί από 10 τοις εκατό έως 7%.

Παρά τις παρατηρήσεις αυτές, η PACE θεωρεί ότι ο νυν Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί και το κυβερνών κόμμα εκμεταλλεύτηκαν το «αθέμιτο πλεονέκτημα» και την «μεροληπτική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης» κατά την προεκλογική εκστρατεία. Η έκθεση αναφέρει ως παράδειγμα τη συμμετοχή του νυν Προέδρου στις τελετές ορκωμοσίας, το κλειδί στο χέρι και τις τελετές θεμελίωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με δημόσιους πόρους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τουρκικό Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο δεν διασφαλίζουν την πλήρη κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Παρατηρείται ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολιτικοί «φοβήθηκαν, παρενοχλήθηκαν, καταπιέστηκαν ή καταδικάστηκαν, γεγονός που εμπόδισε αυτά τα κόμματα και τους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκστρατείες και πολιτικές δραστηριότητες». Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης εμπόδισαν ορισμένους πολιτικούς ηγέτες, κόμματα της αντιπολίτευσης, την κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι πρόσφατοι σεισμοί, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), η οποία σημειώνεται ότι είναι καλά προετοιμασμένη για τις εκλογές στο τεχνικό σχέδιο, επικρίνεται στην έκθεση για την «αδιαφάνεια και την έλλειψη επικοινωνίας». Υπενθυμίζοντας ότι η ΥΣΚ είναι διοικητικό και νομικό όργανο εκλογών, τίθεται στην ημερήσια διάταξη ότι «οι συνεδριάσεις δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, οι αποφάσεις της δεν ανακοινώνονται παρά τη νομική υποχρέωση και δεν δημοσιεύει τα προσωρινά αποτελέσματα στην εκλογικά γραφεία πριν από τα οριστικά εκλογικά αποτελέσματα». Υπενθυμίζεται ότι η αποτυχία του YSK να κοινοποιήσει επαρκείς επίσημες πληροφορίες κατά τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων και τα αντιφατικά στοιχεία που δημοσιεύουν παράλληλα τα πρακτορεία Anadolu και ANKA, δημιουργούν αβεβαιότητα για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το νομικό πλαίσιο για τις εκλογές περιέχει «σημαντικές ελλείψεις» και «δεν αποτελεί στέρεη νομική βάση για τη διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών».

Σε ένα περιβάλλον όπου το YSK είναι αδιαφανές και δεν επικοινωνεί ειλικρινά, η PACE είπε ότι η έλλειψη περιεκτικών κανόνων στα εκλογικά γραφεία σχετικά με τις απαντήσεις σε αιτήματα ανακαταμέτρησης ψήφων και ακύρωσης εκλογών «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο χειραγώγησης και κατάχρησης της εκλογικής διαδικασίας. ιδιαίτερα στη σύνταξη και δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων.»

Επίσης, το δημοσίευμα επικρίνει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για «προκατειλημμένη μετάδοση» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αν και αναφέρεται ότι τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αντανακλούν την προεκλογική εκστρατεία σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας με βάση το Σύνταγμα, σημειώνεται ότι η TRT «υποστηρίζει τη Λαϊκή Συμμαχία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Στις ειδήσεις των καναλιών TRT τονίζεται ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του υποψηφίου Ερντογάν» και οι ειδήσεις για την (αντιπολιτευτική) Συμμαχία του Έθνους είναι «γενικά αρνητικές». Από την άλλη, δηλώνει ότι κανάλια όπως το Fox TV και το Halk TV κάνουν επίσης «προκατειλημμένες» ειδήσεις, μεταδίδουν κυρίως αρνητικές ειδήσεις για τον Πρόεδρο Ερντογάν και φέρνουν στο προσκήνιο τη Συμμαχία Εθνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) “δεν άσκησε επαρκή αποτελεσματικό έλεγχο” στη λειτουργία της προεκλογικής εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης, δεν έλαβε γρήγορα μέτρα κατά των παραβιάσεων της νομοθεσίας και δεν εξέτασε καταγγελίες που έγιναν κατά της TRT βάσει μεροληπτικών εκπομπών.

Στην έκθεση, η οποία εφιστά την προσοχή στη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, αν και η ισότητα των φύλων διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, σημειώνεται ότι μόνο το ένα τέταρτο των υποψηφίων βουλευτών είναι γυναίκες και ότι καμία γυναίκα δεν συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές. Τονίζοντας τη χαμηλή προβολή των γυναικών στην προεκλογική εκστρατεία, σημειώνεται ότι μόνο λίγα πολιτικά κόμματα περιλαμβάνουν την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα προεκλογικά τους μηνύματα.

Η PACE θέλει επίσης να επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών σε ορισμένα εκλογικά γραφεία στο εξωτερικό στις επερχόμενες εκλογές.

Η έκθεση της PACE εκπονήθηκε από τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Φρανκ Σβάμπε, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής εκλογικών παρατηρητών. Με τους βουλευτές που έστειλε το PACE σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Σαμψούντα, Γκαζιαντέπ και Ντιγιάρμπακιρ σε 18 αντιπροσωπείες για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Παρακολούθησε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου, με 10 αντιπροσωπείες που έστειλε στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιαρμπακίρ.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα, που δημοσιεύθηκαν από την αντιπροσωπεία της PACE μαζί με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου, χαρακτηρίστηκαν από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως «πολιτικού περιεχομένου και καταγγελτικές δηλώσεις που υπερβαίνουν την εκλογική διαδικασία και είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές της ανεξάρτητης και αμερόληπτης παρατήρησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο