Σαφές μήνυμα υποστήριξης στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό στέλνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μέτσολα διαμηνύει πως η Κύπρος έχει στη διάθεσή της όλα όσα χρειάζεται από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη τόσο σ’ ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν όλοι προκειμένου να αναζητηθεί λύση του Κυπριακού. Καταδικάζει ανεπιφύλακτα “τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας” στα κατεχόμενα αλλά και την έντονη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Υπογραμμίζοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας “θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών”, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως όλες οι τουρκικές κινήσεις καταγράφονται από το ραντάρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όσον αφορά τη μορφή της λύσης ξεκαθαρίζει πως η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία. Απαντώντας και στα όσα ακούγονται από τουρκικής πλευράς περί αναζήτησης άλλης μορφής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Περαιτέρω επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά πως το Κυπριακό “είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα” και τονίζει πως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “όσο η Κύπρος είναι διχασμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη”.
Το δεύτερο θέμα της συνομιλίας μας ήταν οι επόμενες ευρωεκλογές που αν και βρίσκονται ένα χρόνο μακριά εντούτοις άρχισαν όλοι να προετοιμάζονται, γιατί όπως υπογραμμίζει και η πρόεδρος του ΕΚ “οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα καθορίσουν ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ένωση” γι’ αυτό και κάθε ψήφος μετράει. Υποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως “δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο τον τρόπο ζωής μας”.
Τέλος υπενθυμίζει προς κάθε ενδιαφερόμενος πως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο και τονίζει πως υπάρχουν οι μηχανισμοί στην θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ για να λαμβάνονται οι αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε κράτος μέλος.
Το ραντάρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταγράφει: Το πρωί της περασμένης Τρίτης (13 Ιουνίου) η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εντούτοις οι δύο έχουν ήδη συναντηθεί τέσσερις φορές, έχοντας κτίσει μια καλή επικοινωνία και συνεργασία. Μιλώντας στον “Φ” μετά τη συνάντηση η Ρ. Μέτσολα απάντησε και στο πως μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνδράμει στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την μακροχρόνια υποστήριξή του για λύση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως, όσο η Κύπρος είναι διχασμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Αυτό δεν είναι μόνο ένα κυπριακό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται υπό στήριξη της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένης της μερικής επαναλειτουργίας της παραλίας) στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Ενέργειες που παραβιάζουν κατάφορα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στο κατεχόμενα τμήμα της Κύπρου. Οι ενέργειές της θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Έχω επίσης αναφέρει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι μία βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου Κύπρου και του λαού της μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγμάτευσης και γι’ αυτό, όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να τεθούν στη διάθεση της Κύπρου”.
Τίποτε δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό κάθε ψήφος μετράει: Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση προς την Ρομπέρτα Μέτσολα, να έρθει στην Κύπρο προκειμένου να εγκαινιάσουν μαζί την εκστρατεία τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Υπάρχει ταυτότητα απόψεων, ως προς τη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γι’ αυτό και υπάρχει διάθεση να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να περάσει όσο το δυνατό ισχυρότερο μήνυμα και προς την κυπριακή κοινωνία. Απαντώντας στο ερώτημα για τη σημασία των επόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών και τι θα πράξει από πλευράς του το ΕΚ για να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει: “Το μήνυμά μου προς τους πολίτες είναι πολύ σαφές: “Εάν δεν ψηφίσετε στις ευρωεκλογές πάλι οι έδρες θα συμπληρωθούν.
Ποιος είναι αυτός που θέλετε να σας εκπροσωπήσει;” Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσετε. Η ψήφος είναι το δικαίωμα του να ασκείς κριτική και να αναγκάζεις αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτούν. Θα επισκεφθώ κάθε χώρα της ΕΕ προκειμένου να το εξηγήσω. Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους και στους νέους ψηφοφόρους – σε ορισμένες χώρες ψηφίζουν από τα 16 τους – ότι παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης στα χέρια τους. Γι’ αυτό προσπαθώ να συναντώ νέους κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα κράτος μέλος. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας και τη δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μας έδειξε ότι στον τρόπο ζωής μας τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ένωση μας. Και κάθε ψήφος μετράει. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία”.
Κανένας συμβιβασμός για το κράτος δικαίου: Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβιάσεις αρχών από κράτη μέλη, ορισμένα εξ αυτών εξακολουθούν να μην αλλάζουν τις πολιτικές τους, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία. Το ερώτημα μας προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κατά πόσο υπάρχουν οι τρόποι ώστε τα κράτη μέλη να αναγκάζονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνει το σώμα: “Η Ένωση μας βασίζεται στις αξίες και το κράτος δικαίου. Μόνο προωθώντας τις αξίες μας και σεβόμενοι τους κανόνες μας θα συνεχίσουμε να προχωράμε. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο. Το κράτος δικαίου είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών. Μέσα από τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε τους μηχανισμούς για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε κράτος μέλος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να παίζει πάντα τον δικό του ρόλο και για το κράτος δικαίου δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας συμβιβασμός”.
Φλερτ Renew με Χριστοδουλίδη, αλλά το ΕΛΚ είναι ξεκάθαρο Στη διάρκεια της παραμονής του στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε πρόσκληση από την πλευρά της πολιτικής ομάδας Renew Europe προκειμένου να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η πρόσκληση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από πλευράς Λευκωσίας καθώς δείχνει ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι περιζήτητος!
Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως δεν προκύπτει πρόβλημα από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση ανάμεσα στα δύο και ότι η πλευρά του Renew δεν ενοχλούνται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει κανονικά στις εργασίες του ΕΛΚ.
Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζει η Λευκωσία, ότι δεν υπάρχει σύγκρουση στο να συμμετέχει και σε μια πολιτική ομάδα και να παραστεί στις εργασίες και μιας άλλες εφόσον έχει προκληθεί, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κοινοτικούς κύκλους. Αντίθετα θεωρούν ότι είναι και αντιδεοντολογικό κάποιος να είναι μέλος μιας πολιτικής ομάδας και να παρίσταται στις εργασίες μιας άλλης. Ενώ εγείρουν και ερωτήματα κατά πόσο το ΕΛΚ έχει όντως δεχθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου να πατά πάνω σε δύο βάρκες πολιτικών ομάδων. Ο ίδιος θεωρεί πως εκείνο που θα πρέπει να μετρήσει σε κάθε περίπτωση είναι το συμφέρον του τόπου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι εμφανές πως για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι κάτι περισσότερο από τη συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Ο ίδιος δείχνει να το θεωρεί ως μια δική του επικράτηση στη συνεχιζόμενη κόντρα (παρά τα όσα λέγονται δημοσίως) με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το γεγονός ότι ο ίδιος δημόσια και κατ’ ιδίαν υπερτονίζει τη συμμετοχή του στο ΕΛΚ και παράλληλα εμφανίζεται κάθετος ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις συσκέψεις των αντίστοιχων ομάδων του ΕΛΚ δείχνει και το πόσο ο ίδιος αισθάνεται αυτό το θέμα. Ενώ παράλληλα επιχειρεί την ίδια ώρα να εμφανίσει τις όποιες αντιδράσεις από πλευράς Πινδάρου ως κινήσεις προκειμένου να πληγεί η ευρωπαϊκή του προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.