Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης στο Βελιγράδι, την έβδομη συγκέντρωση αυτού του είδους στην πρωτεύουσα από τον Μάιο και τις δολοφονίες που έχουν θρηνήσει οι κάτοικοι στην ιστορική χώρα.
Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από πολλά φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προωθεί μια κουλτούρα βίας, μεταξύ άλλων στην τηλεόραση, μετά από δύο μαζικούς πυροβολισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.
Στις 3 Μαΐου, ένα 13χρονο αγόρι σκότωσε εννέα συμμαθητές και έναν φύλακα σε σχολείο στο Βελιγράδι. Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ένας νεαρός άνδρας δολοφόνησε οκτώ άτομα σε δύο χωριά κοντά στην πρωτεύουσα.
Οι άνθρωποι διαδήλωσαν αρχικά ως ένδειξη πένθους, αλλά η διαμαρτυρία μετατράπηκε σε ένα τεράστιο κίνημα οργής ενάντια στην εξουσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Υπό το σύνθημα “Η Σερβία ενάντια στη βία” , πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο στο Βελιγράδι και στις τρεις κύριες πόλεις της χώρας, Νόβι Σαντ, Κραγκούγεβατς και Νις, συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι διοργανωτές έχουν προειδοποιήσει ότι το κίνημα θα επεκταθεί σε άλλες δέκα πόλεις, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Οι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες από το κίνημα διαμαρτυρίας που προηγήθηκε της πτώσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.
Οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια καναλιών που μεταδίδουν βίαιο περιεχόμενο και να απαγορεύσει στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να πυροδοτούν τις εντάσεις στοχεύοντας πολιτικούς αντιφρονούντες.
Επίσης, ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.
“Ή σταματά η βία, ή είναι η Σερβία “, είπε ο Σέρβος δημοσιογράφος Smiljan Banjac στο πλήθος το Σάββατο στο Βελιγράδι.
Για χρόνια, οι επικριτές του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον κατηγορούσαν ότι βασίζεται σε όλο και πιο αυταρχικά μέτρα για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης και τους κρατικούς θεσμούς.
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς, από την πλευρά του, αποκαλεί τις διαδηλώσεις «πολιτικό πραξικόπημα» και κατηγορεί τις ξένες δυνάμεις ότι τις ενορχηστρώνουν.