Το νέο σχέδιο κατά των οφειλών προς τα Ταμεία
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Αντίστροφη μέτρηση δεκατριών ημερών για το τέλος και του τελευταίου μέτρου ανοχής προς τους οφειλέτες λόγω πανδημίας τρέχει από σήμερα.
Και αυτό γιατί έως τις 30 του τρέχοντος μηνός θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων επιχειρηματιών έχουν κύριες οφειλές στα Ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών είχε “παγώσει” την τριετία 2020-2023, στο ευρύτερο πλαίσιο μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την κορονο-κρίση εργοδοτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
Το επικείμενο “ξεπάγωμα” της δημοσιοποίησης των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών θα αποτελέσει το τέλος αυτού του πλαισίου (το οποίο περιελάμβανε “πάγωμα” ειδοποιητηρίων, ρυθμίσεις για τους πληττόμενους κ.λπ.) και την αρχή μιας νέας “κανονικότητας” σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ θα αντιμετωπίσει γενικά τους οφειλέτες, και ειδικότερα τους μεγαλοοφειλέτες του.
Κατ’ αρχάς, σε σχέση με τους μεγαλοοφειλέτες (με κύριες οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ), κύκλοι του e-ΕΦΚΑ επισημαίνουν στο Capital.gr πως έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους (γεγονός που θα είχε αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο για τους ίδιους και την επιχείρησή τους) έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εφάπαξ εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών τους, είτε με την υπαγωγή σε μία από τις δύο μόνιμα ανοιχτές ρυθμίσεις:
– Η πρώτη είναι η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων (η οποία αφορά όλους τους οφειλέτες).
– Η δεύτερη είναι η εξωδικαστική ρύθμιση (η οποία αφορά ορισμένους οφειλέτες, με βάση κάποια ειδικά κριτήρια).
Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως όποιος οφειλέτης ενταχθεί σε μία από τις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα επιβαρυνθεί με τις προσαυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες είχαν λάβει χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 έως τον περασμένο μήνα, καθώς με διάταξη που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει “παγώσει” τις εν λόγω προσαυξήσεις.
Παράλληλα, οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση των δύο βασικών εκτάκτων ρυθμίσεων −οι οποίες έχουν προθεσμία υπαγωγής την 31η Ιουλίου 2023−, και συγκεκριμένα:
– Της αναβίωσης των 72 ή 120 δόσεων.
– Της υπαγωγής στις 72 δόσεις για τις οφειλές που γεννήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022.
Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, προς το παρόν, μια πολύ μικρή μερίδα όσων οφειλετών μπορούν να ενταχθούν στις προαναφερθείσες έκτακτες ρυθμίσεις έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Κατά τα άλλα, είναι σε ισχύ η δυνατότητα παραγραφής μη βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών μετά την παρέλευση της 10ετίας.
Τα άλλα μέτρα συμμόρφωσης
Όπως επισημαίνουν στελέχη του e-ΕΦΚΑ στο “Κ”, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών δεν είναι το μόνο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκειμένου να πιέσει γενικότερα τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως από τα τέλη του περασμένου έτους έχει κλείσει εν πολλοίς ο κύκλος αποστολής των δεύτερων ειδοποιήσεων του ΚΕΑΟ προς όλους τους οφειλέτες με μη ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίοι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ανέρχεται στα 45,6 δισ. ευρώ και αφορά κοντά 2,3 εκατ. επιχειρηματίες.
Από αυτούς, μόνο οι 350.000 (επί συνόλου 2,3 εκατ., ή το 15%) έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μόνο το 10% των οφειλών είναι ρυθμισμένο, ενώ το 90% (περίπου 41 δισ. ευρώ) είναι μη ρυθμισμένο.
Ωστόσο το ΚΕΑΟ, αν και στέλνει σε όλους όσοι έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές ειδοποιήσεις (με την απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης), δεν τους αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο.
Πιο αναλυτικά, με κριτήριο το ύψος του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τρία είναι τα κρίσιμα επίπεδα ληξιπρόθεσμου χρέους στα Ταμεία, για την ενεργοποίηση αντίστοιχων μέτρων είσπραξης μη ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών.
– Το πρώτο επίπεδο χρέους για το οποίο χτυπά “καμπανάκι” στο ΚΕΑΟ είναι τα 30.000 ευρώ (κύρια οφειλή, δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις). Για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές πάνω από αυτό, το ΚΕΑΟ διαβιβάζει στην οικεία Εισαγγελία μηνυτήριες αναφορές για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά προσώπων τα οποία ευθύνονται για αυτά τα χρέη.
– Το δεύτερο επίπεδο είναι τα 150.000 ευρώ, πάνω από το οποίο η μηνυτήρια αναφορά, την οποία ασκεί το ΚΕΑΟ, συνοδεύεται και από αίτημα ενεργοποίησης της αυτόφωρης διαδικασίας για τα υπεύθυνα για τα χρέη πρόσωπα.
– Το τρίτο επίπεδο είναι τα 250.000 ευρώ, πάνω από το οποίο το ΚΕΑΟ εγγράφει υποθήκες επί ακίνητης περιουσίας οφειλετών και των συνοφειλετών, ακόμα και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το ύψος της οφειλής δεν είναι το μοναδικό βασικό κριτήριο με βάση το οποίο αντιμετωπίζουν τους οφειλέτες το ΚΕΑΟ. Ένα δεύτερο είναι η παλαιότητα της οφειλής. Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν στο Capital.gr πως είναι οι πιο πρόσφατες (συνήθως έως 6 μηνών) ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθούν, παρά εκείνες που έχουν κλείσει 12 ή και παραπάνω μήνες.
Περαιτέρω, για τη λήψη ή όχι αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για μη ρυθμισμένες οφειλές παίζει ρόλο για το ΚΕΑΟ το αν οφειλέτης καταβάλλει τακτικά ένα ποσό “έναντι” οφειλής (π.χ. 1% κάθε μήνα επί της συνολικής οφειλής), καθώς έτσι δείχνει έμπρακτα σημάδια συμμόρφωσης προς τις προειδοποιήσεις τις οποίες έχει λάβει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας