Μητσοτάκης στη Real: Ζητάμε αυτοδυναμία για να προχωρήσουμε στις αλλαγές
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ΓτΠ
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα. Χάθηκαν τόσες αθώες ζωές. Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και αυτές, όπως φαίνεται, μεταφράστηκαν σε αρωγή από την πρώτη στιγμή που αυτή κατέστη δυνατή. Πράγματι, και αυτό το δραματικό γεγονός αποδεικνύει ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα που απαιτεί συνεκτική και δραστική ευρωπαϊκή πολιτική», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real News ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι τα άθλια δίκτυα εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους πρέπει να βρουν, επιτέλους, την απάντηση που τους αξίζει.
«Εμείς ακολουθήσαμε μια αποτελεσματική πολιτική για την εξάρθρωσή τους. Περισσότεροι από 1.000 διακινητές συνελήφθησαν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι ροές στη θάλασσα και να σωθούν άνθρωποι, τη ζωή των οποίων έθεταν σε κίνδυνο οι έμποροι του πόνου, με βάρκες και σαπιοκάραβα. Όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα», προσθέτει ενώ σημειώνει πως πέραν των πολιτικών κάθε κράτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά έχει χρέος να διαμορφώσει τη δική της ολοκληρωμένη πολιτική. «Έγιναν κάποια βήματα. Όμως είναι προφανές ότι η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα. Ώστε να μην αφήνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής να σηκώσουν όλο το βάρος ενός τεράστιου διεθνούς προβλήματος», αναφέρει ενώ λέει πως είναι θλιβερό να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν καταγγέλλουν τις συμμορίες των διακινητών, αλλά τη χώρα και το Λιμενικό, που έσωσε πάνω από 100 ανθρώπους.
«Που έχουν βγάλει ήδη επιχειρησιακά πορίσματα. Κόμματα που στοχοποιούν την Ελλάδα για ένα δράμα που συνέβη σε διεθνή ύδατα. Δυστυχώς, αυτοί που ανέχονταν το αίσχος της Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, άφηναν 5.500 ασυνόδευτα παιδιά στην τύχη τους κι ακόμη δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη για τα ψέμα της ανύπαρκτης «μικρής Μαρίας», που τάχα χάθηκε σε ελληνική νησίδα του Έβρου, επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους.
Διασύρουν πάλι την ίδια τους την πατρίδα για μικροκομματικούς λόγους. Αντί να καταγγείλουν τα εγκληματικά κυκλώματα, καταγγέλλουν τους διασώστες. Και χρησιμοποιούν ανθρωπιστικά συνθήματα, όταν έκαναν τα «στραβά μάτια» στις πιο απάνθρωπες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα πάμε σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει η στάση άλλων κομμάτων. «Η δική μας άποψη ήταν πάντοτε ξεκάθαρη: η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ασφαλή πλειοψηφία, ώστε να έχει τη δύναμη να προωθήσει τις αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Και μην ξεχνάτε πως, αν δεν είχε μεσολαβήσει η νάρκη της απλής αναλογικής που ενεργοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απενεργοποίησαν οι πολίτες στις 21 Μαΐου, η χώρα σήμερα θα είχε κυβέρνηση και δεν θα πηγαίναμε ξανά στην κάλπη. Η αυτοδυναμία της ΝΔ, την οποία ζητάμε, λοιπόν, από τους πολίτες, δεν είναι απλά ένας κομματικός στόχος. Συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, που αποτελεί προϋπόθεση συνολικής προόδου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς. Να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζονται στην Υγεία, στην Παιδεία και στο Κράτος. Να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. ‘Αλλωστε, τα ίδια τα δεδομένα αποκλείουν κάθε συνεργασία. Εμείς, είναι σαφές ότι δεν θα συμπλεύσουμε με ακραία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη αποκλείσει κάθε συζήτηση μαζί μας, «ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές», όπως έχει πει. Είναι, συνεπώς, αυτός που επιλέγει να διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα είναι τρίτος ή δεύτερος στη Βουλή, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο οι πολίτες να οδηγηθούν και σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο. Όμως, στις 25 Ιουνίου δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση. Για σιγουριά, για ομαλότητα και προοπτική», αναφέρει.
Σε ερώτηση πως ορίζει την ασφαλή πλειοψηφία, είπε να είναι κοντά σε αυτήν που κατέγραψε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών ώστε να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές και το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί στους ψηφοφόρους. «’Αλλωστε, αυτό αποτυπώθηκε ότι επιθυμούν και οι πολίτες στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Επαναλαμβάνω ότι αν εκείνες οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα που ισχύει σήμερα θα είχαμε, ήδη, σταθερή κυβέρνηση. Τώρα, όμως, όλα ξεκινούν από την αρχή. Γι’ αυτό και το μήνυμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων πρέπει να επαναληφθεί -και, μάλιστα, πιο εμφατικά- την ερχόμενη Κυριακή. Μόνο τότε θα αποτελέσει πραγματικότητα», συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγεί και πως θα αυξηθεί ο μέσος μισθός 25% τη επόμενη τετραετία όπως έχει δεσμευτεί. «Η περαιτέρω αύξηση των μισθών, που παραμένουν χαμηλοί, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα και να επιταχυνθεί η σύγκλιση με την Ευρώπη, είναι από τους βασικούς στόχους μας για τη νέα τετραετία. Θέλουμε ο μέσος μισθός να αυξηθεί στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027. Και αυτό, όταν παρά τις εισαγόμενες κρίσεις -από την πανδημία, μέχρι την ενεργειακή αναστάτωση- ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει, πλέον, τα 1.184 ευρώ. Είναι ήδη αυξημένος, δηλαδή, κατά 14% σε σχέση με το 2019.
Ο στόχος είναι επίσης ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια και, σταδιακά, τον αυξήσαμε κατά 20%, ώστε να φτάσει τα 780 ευρώ. Και θα υπάρξει νέα αύξηση τον επόμενο χρόνο. Προφανώς, η αύξηση των μισθών δεν γίνεται με κρατικά «φιρμάνια». Είναι συνάρτηση της ανάπτυξης. Χρειάζονται επενδύσεις που δημιουργούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και στην πρώτη μας θητεία αποδείξαμε ότι ξέρουμε να υλοποιούμε πολιτικές που φέρνουν επενδύσεις και αυξάνουν την απασχόληση. Έτσι, τα προηγούμενα δύο χρόνια καταγράφηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην πατρίδα μας. Τονώθηκε η εξωστρέφεια μέσω της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών. Ενώ σε βάθος τετραετίας δημιουργήσαμε περίπου 300.000 νέες δουλειές. Παράλληλα, όσο ενισχύεται η εργασία και μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων. Το είδατε και στις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν, όπως στον χώρο της εστίασης, με σημαντικά υψηλότερες αμοιβές.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε με υψηλότερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό προβλέπεται και στα επόμενα χρόνια. Κάτι που θα βοηθήσει και στη σύγκλιση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς», δηλώνει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας