Διεθνή

Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο θέλει πόλεμο

Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο θέλει πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: tovima.gr

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι θέλει πόλεμο "με κάθε κόστος", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη σερβική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες δεν βλέπουν πλέον τη Σερβία ως εταίρο και βάζοντας φωτιά στην αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ζωντανά στη σερβική τηλεόραση, ο Βούτσιτς είπε ότι οι δυτικές χώρες “δεν βλέπουν τη Σερβία ως εταίρο”,  τη στιγμή κατά την οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Βούτσιτς και Κούρτι για συνομιλίες στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

«Διατηρούμε τη σταθερότητα και την ειρήνη εδώ και χρόνια, προοδεύουμε οικονομικά, η χώρα μας έχει δώσει πραγματικά τα πάντα για να συμβεί αυτό. Αυτά είναι γεγονότα και δεδομένα, είτε τους αρέσει είτε όχι. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς προσπαθήσαμε να είμαστε σοβαρός εταίρος της Δύσης, στον ευρωπαϊκό δρόμο, σας λέω ανοιχτά ότι ποτέ δεν μας θεώρησαν έτσι », είπε ο Βούτσιτς.

Στη συνέχεια, ο Σέρβος πρόεδρος απαρίθμησε τις περιπτώσεις βίας και επεσήμανε ότι κανένας Αλβανός δεν τραυματίστηκε από πυροβόλα όπλα, ενώ αρκετοί Σέρβοι πυροβολήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ο Κούρτι δημιουργεί μια εγκληματική κατάσταση και τώρα ξέρω ότι έχει την υποστήριξη δυτικών χωρών. Μόνο η διοίκηση του ΝΑΤΟ και οι στρατιώτες της KFOR ήταν δίκαιες, αλλά η EULEX και η υπόλοιπη συμμορία… δεν θέλω να πω περισσότερα».

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) είναι μια πολιτική αποστολή υπεύθυνη για την προώθηση του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο. Όσο για τη «Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου» (KFOR), πρόκειται για στρατιωτικό στρατό που συνδέεται με το ΝΑΤΟ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει τον Κούρτι και ότι δεν σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε σημείο να δημιουργεί πραγματική κρίση εμπιστοσύνης.

«Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά προειδοποιούμε όποιον προφανώς δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, που θα ήθελε οι Σέρβοι να είναι λίγο πιο ήσυχοι και να μην εκδιώκονται δυνατά από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. », είπε ο Βούτσιτς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση για την κρίση στις Βρυξέλλες, που ζήτησε ο Μπορέλ, ο Βούτσιτς είπε ότι κάθε τέτοια συνάντηση κρίσης «στην ουσία μου ζητά να είμαι επιεικής».

«Δεν υπάρχει διάλογος με τον κ. Κούρτι, θέλει πόλεμο με κάθε κόστος. Σκέφτεται μόνο πώς να προκαλέσει, προστατεύεται καθημερινά από τους Δυτικούς.

«Η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο, δεν θα δημιουργήσει επεισόδια. Έτσι συμπεριφέρεται μια σοβαρή χώρα και εσύ [Κόσοβο] δεν είσαι χώρα και δεν θα γίνεις ποτέ», πρόσθεσε.

Η ομιλία του Σέρβου προέδρου έρχεται εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης μετά από μια σειρά μαζικών δολοφονιών πριν από δύο μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments