Ευρώπη: Η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος του κόσμου
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού (=WMO) και του Ευρωπαϊκού δικτύου Copernicus, το έτος 2022 στην Ευρώπη το θερμόμετρο ήταν κατά 2,3 βαθμούς πιο πάνω από τον μέσο όρο για την προβιομηχανική εποχή.
Η Ευρώπη βίωσε ένα έτος 2022 που ήταν 2,3 βαθμούς θερμότερο από το κλίμα στα τέλη του 19ου αιώνα, επιβεβαιώνοντας την υπερθέρμανση της ηπείρου με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που τροφοδοτεί κύματα καύσωνα και εξαιρετικές ξηρασίες.
Η Ευρώπη υπερθερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο
«Το 2022, η Ευρώπη ήταν περίπου 2,3°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο (1850-1900) που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Πολιτειών . Έθνη και το Ευρωπαϊκό δίκτυο Copernicus στην ετήσια ανασκόπησή τους.
Τον Νοέμβριο, ο WMO είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Ευρώπη είχε θερμανθεί με ρυθμό +0,5 βαθμούς ανά δεκαετία από το 1990, δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο των άλλων πέντε παγκόσμιων μετεωρολογικών περιοχών.
Το 2022 ήταν η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί για το Βέλγιο , τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή στον κόσμο»
Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή μετεωρολογική περιοχή, το 2022 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος ή το τέταρτο εάν συμπεριληφθούν η Γροιλανδία και τα ανατολικότερα μέρη.
Αλλά σχεδόν ολόκληρη η περιοχή παρουσίασε θερμοκρασίες πάνω από 0,5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές (1991-2020).
«Η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Πέτρι Ταάλας, Γενικός Γραμματέας του WMO.
Αυτές οι «υψηλές θερμοκρασίες έχουν τροφοδοτήσει έντονες και εκτεταμένες ξηρασίες, έχουν πυροδοτήσει βίαιες δασικές πυρκαγιές που ευθύνονται για τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή που κάηκε στην ιστορία και στοίχισαν χιλιάδες ζωές», είπε .
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Emergency Situations Database (EM-DAT), οι μετεωρολογικοί, υδρολογικοί και κλιματικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη το 2022 επηρέασαν άμεσα 156.000 ανθρώπους και προκάλεσαν 16.365 θανάτους, σχεδόν αποκλειστικά λόγω των κυμάτων καύσωνα.
Υπερβολική θνησιμότητα και οικονομική ζημιά
Η οικονομική ζημιά, που συνδέεται κυρίως με πλημμύρες και καταιγίδες, υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2022, πολύ μακριά από τα 50 δισεκατομμύρια για το έτος 2021 μετά από εξαιρετικές πλημμύρες.
Καθώς το θερμόμετρο ανέβαινε, οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τις κανονικές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
«Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη ξηρή χρονιά στην Ιβηρική Χερσόνησο και η τρίτη στις ορεινές περιοχές των Άλπεων και των Πυρηναίων» , αναφέρει ο ισολογισμός.
Η Γαλλία γνώρισε την πιο ξηρή περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 από το 1976, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, προκαλώντας «σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας» .
Οι παγετώνες στις ευρωπαϊκές Άλπεις έχουν βιώσει «απώλεια μάζας ρεκόρ σε ένα μόνο έτος, που προκαλείται από πολύ χαμηλές ποσότητες χιονόπτωσης το χειμώνα, ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και αποθέσεις σκόνης της Σαχάρας» . Από το 1997, όλοι οι ευρωπαϊκοί παγετώνες έχουν χάσει περίπου 880 km3 πάγου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας