Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματική επίσκεψη στην Κίνα. Με στόχο την εκτόνωση της έντασης και τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, το τελευταίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Κινέζο Πρόεδρο. Αρχικά προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, η συνάντηση είχε αναβληθεί μετά την πτήση ενός «κινεζικού μπαλονιού» πάνω από αμερικανικό έδαφος.
Πράγματι, η τριβή μεταξύ των δύο δυνάμεων έχει πολλαπλασιαστεί μόνο για αρκετούς μήνες. Ενώ το ακανθώδες ζήτημα της κυριαρχίας της Ταϊβάν παραμένει στο επίκεντρο όλων των εντάσεων, οι σινοαμερικανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται επίσης από διπλωματικές, εμπορικές, ακόμη και τεχνολογικές διαμάχες.
Συνεπώς, αυτή η συνάντηση αντανακλά την επιθυμία των ΗΠΑ να επαναλάβουν έναν θεσμοθετημένο διάλογο με την Κίνα, η οποία παραμένει ένας από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της.
Είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έρθει αντιμέτωπος με σοβαρές δυσχέρειες και υψηλά εμπόδια που τίθενται από την κινεζική πλευρά.
Δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί το αντικειμενικό γεγονός ότι το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς επιδεικνύει τάσεις ευτελισμού, ακόμη και διαπόμπευσης του αμερικανικού φιλελεύθερου κράτους. Η επιχείρηση ευτελισμού της αμερικανικής συμπολιτείας ξεκίνησε με τη θρασύτατη αποστολή του κατασκοπευτικού αερόστατου επάνω από την Αλάσκα και ύψιστης εθνικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις.
Ο δε Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσι Γιανγκ εξαπέλυσε ήδη την πρώτη απρεπή επίθεση εναντίον του αμερικανικού καθεστώτος, απαιτώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό» απέναντι στα συμφέροντα της Κίνας και του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Πεκίνου.
Η Κίνα, από την πλευρά της, σίγουρα δεν έδειξε, όμως, κανέναν σεβασμό στην Αμερική. Ο Τσιν, αν και φέρει τον τίτλο του υπουργού Εξωτερικών, δεν είναι ο αντίστοιχος της Κίνας με τον Άντονι Μπλίνκεν. Ο Τσιν αναφέρεται στον Γουάνγκ Γι, ο οποίος έχει περίπου τον ίδιο βαθμό με τον υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής. Επομένως, η Κίνα, ακόμη και πριν από την άφιξή του στο Πεκίνο, επιδόθηκε σε δυσφήμιση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Τα φώτα της διεθνούς κοινότητας θα είναι, βέβαια, στραμμένα στο Πεκίνο και στις επαφές του Α. Μπλίνκεν με τον πανίσχυρο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η υπέρμετρη αισιοδοξία όμως για την ευτυχή πορεία των συνομιλιών και για την πλήρη αποκατάσταση των σινοαμερικανικών σχέσεων δεν δικαιολογείται από τη στάση της οικοδέσποινας Κίνας.