Nέα της αγοράς

Δίκη Folli Follie: Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης

Δίκη Folli Follie: Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δίκη της Folli Follie, που θα ξεκινούσε σήμερα για δεύτερη φορά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δίκη της Folli Follie, που θα ξεκινούσε σήμερα για δεύτερη φορά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο έδωσε νέα ημερομηνία για τις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω κωλύματος της εισαγγελέως της έδρας. Στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης  Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης.

Σημειώνεται ότι η δικη ξεκίνησε με την άδεια του ΔΣΑ, σχεδόν δυο χρόνια από την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος και περίπου πέντε χρόνια από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το αποκαλούμενο σκάνδαλο Folli Follie.

Με τον κίνδυνο παραγραφής για κάποιες πράξεις να ελλοχεύει στη γωνία, καθώς ο ΔΣΑ αποφάσισε να άρει την απόφαση αποχής των δικηγόρων από συγκεκριμένες υποθέσεις, μετά και το σχετικό αίτημα που – μετά από καθυστέρηση κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή, όπως λένε οι δικηγόροι – έγινε δεκτό.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2022 και μέσα σε 11 μήνες είχαν εξεταστεί 22 μάρτυρες. Ωστόσο, η εκκίνηση της αποχής των δικηγόρων και η συνέχισή της οδήγησαν τους δικαστές στην αναβολή της υπόθεσης για τον Ιούνιο του 2023.

Η αποχή

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είχε σταματήσει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν από την έδρα του Δικαστηρίου ανακοινωνόταν πως δεν μπορεί να συνεχίσει εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, την οποία αποφάσισαν για περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων από τον Απρίλιο του 2022 και παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, με αφορμή διάταξη με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων με μικρές ποινές όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης και παρά το γεγονός πως αρχικώς είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία, τελικά “μπλοκαρίστηκε”. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε “μπλόκο” της δίκης για τη Folli Follie.

Η άδεια που δεν ζητήθηκε

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκεπτικό της απόφασης τους για την αναβολή έκαναν λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων, λέγοντας: “Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της (…) δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής”.

Τότε ο ΔΣΑ ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως αίτημα εξαίρεσης από την αποχή δεν είχε υποβληθεί προς τον Σύλλογο, προφανώς όχι από την υπεράσπιση, ούτε από την πολιτική αγωγή, την εισαγγελία ή το δικαστήριο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός είχε εξηγήσει πως εφόσον υποβληθεί αίτημα θα δοθεί άδεια στους δικηγόρους – όπως και έγινε – με βάση την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τέτοιες άδειες δίδονται εφόσον υπάρχουν κρινόμενα κακουργήματα με χρόνο τέλεσης 15ετία (σ.σ όπως πλέον ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση) και 6ετία για τα πλημμελήματα.

Τελικά η άδεια δόθηκε τώρα, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πολιτική αγωγή, από τους κ.κ. Νικόλαο Σακκά και Γιάννη Κυριακόπουλο, επισημαίνοντας από την πλευρά του ΔΣΑ πως σε κάθε περίπτωση η παραγραφή της 15ετίας των αδικημάτων, θα τους οδηγούσε σε μία τέτοια απόφαση, μετά την κατάθεση αιτήματος.

Πλέον η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, με διαφορετικούς δικαστές, ενώ θα υποβληθούν από την αρχή όλα τα αιτήματα των δυο πλευρών και θα καταθέσουν ξανά οι 22 μάρτυρες που εξετάστηκαν από το προηγούμενο δικαστήριο.

Τα πρόστιμα

Τη ίδια στιγμή, οι κεντρικοί πρωταγωνιστές Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που είναι εκτός φυλακής από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου της προσωρινής κράτησης, άκουσαν την “καμπάνα” του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε πρόστιμο ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση και διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την μετοχή της Folli Follie.

Το Β´ τμήμα του ΣτΕ με έντεκα αποφάσεις του απέρριψε ως απαράδεκτες οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας Κουτσιολιούτσου και πέντε πρώην συνεργάτες τους, ζητώντας την αναίρεση των προηγούμενων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με τις οποίες είχαν επικυρωθεί τα πρόστιμα σε βάρος τους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments