Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι απέτυχε να αναζωογονήσει τις στρατιωτικές συνομιλίες με την Κίνα, παρά τις προηγούμενες ελπίδες να ανοίξουν ξανά τα κανάλια επικοινωνίας. Το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Πεκίνο τις τελευταίες δύο ημέρες σηματοδότησε την επανέναρξη των κυβερνητικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου ΗΠΑ- Κίνας μετά από τέσσερις και πλέον μήνες τεταμένων σχέσεων. Εκείνη την περίοδο η στρατιωτική επικοινωνία ήταν κλειστή. Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας απέρριψε μια κλήση με τον Αμερικανό ομόλογό του στις αρχές Φεβρουαρίου μετά την ανακάλυψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Οι αρχηγοί άμυνας των δύο χωρών παρευρέθηκαν σε ετήσια εκδήλωση στη Σιγκαπούρη νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν είχαν επίσημη συνάντηση.
Το περιστατικό με αερόστατο καθυστέρησε το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Πεκίνο περισσότερο από τέσσερις μήνες. Ο υπουργός έφτασε την Κυριακή και είχε συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Γουάνγκ Γι, διευθυντή του Κεντρικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και τον Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ. Είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έθεσε «επανειλημμένα» την ανάγκη για άμεσο διάλογο μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.
«Νομίζω ότι είναι απολύτως κρίσιμο να έχουμε αυτό το είδος επικοινωνίας, ανάμεσα στους δύο στρατούς», είπε ο Μπλίνκεν «Αυτό το αναπόφευκτο, νομίζω, υπογραμμίστηκε μόνο από τα πρόσφατα περιστατικά που είδαμε στον αέρα και στη θάλασσα». «Αυτή τη στιγμή, η Κίνα δεν έχει συμφωνήσει να προχωρήσει με αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση αυτών των διαύλων επικοινωνίας. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι τον Φεβρουάριο. Το Πεκίνο λέει ότι ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που ανατινάχθηκε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ είπε ότι ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 γιάρδων από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στα στενά της Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει δικαίωμα να διεξάγει ελεύθερα διπλωματικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Πεκίνο ως τη μοναδική κυβέρνηση της Κίνας, αλλά διατηρούν άτυπους δεσμούς με το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.