Γερμανία: Προτείνεται η ποινικοποίηση της… προφορικής σεξουαλικής παρενόχλησης
Πηγή Φωτογραφίας: BLR
Πρόσφατα σε υπόθεση παρενόχλησης στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, άφησε ατιμώρητο έναν 65χρονο που είπε σε ένα 11χρονο κορίτσι ότι «ήθελε να αγγίξει το μ@@νί της». Το SPD θέλει ωστόσο θέλει να αντιμετωπίζονται αυστηρά τέτοιες καταστάσεις προτείνοντας να γίνουν ποινικό αδίκημα οι λεκτικές επιθέσεις.
«Αν και κάθε απλή προσβολή τιμωρείται από το νόμο, ακόμη και η προσβλητική και εκφοβιστική, η λεκτική κακοποίηση είναι σεξουαλική παρενόχληση που συνήθως μένει ατιμώρητη», εξήγησε η εκπρόσωπος νομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Sonja Eichwede. «Υπάρχει ανάγκη για δράση εδώ», τόνισε ο Eichwede.
Οι σοσιαλδημοκράτες προτείνουν ένα νέο ποινικό αδίκημα για «συγκεκριμένη, προφανώς ανεπιθύμητη και σημαντική λεκτική και μη σωματική σεξουαλική παρενόχληση», όπως αναφέρεται σε ένα προσχέδιο έγγραφο που υιοθέτησε η ομάδα ην Τρίτη 19 Ιουνίου.
«Η παρενόχληση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν εμπλέκει ένα άτομο σε σεξουαλική εκδήλωση, έχει ταπεινωτικό ή εκφοβιστικό χαρακτήρα, διαρκεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν μπορεί εύλογα να την αποφύγει», αναφέρει το προσχέδιο.
«Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί συχνά να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» Σύμφωνα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπάρχουν στοιχεία στον ποινικό κώδικα και στον νόμο για τα διοικητικά αδικήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά δεν πληρούνται στην περίπτωση της λεκτικής και μη σωματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, έτσι ώστε η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση γενικά να μένει ατιμώρητη.
«Αυτό δεν είναι αποδεκτό σε μια ισότιμη κοινωνία», είπε η βουλευτής Κάρμεν Βέγκε, η οποία είναι υπεύθυνη για το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD. «Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί συχνά να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην κοινωνία μας, αν και η έκταση είναι τεράστια. Η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση υποβαθμίζεται επίσης, αλλά οι συνέπειες είναι σημαντικές: από την αποφυγή ορισμένων δημόσιων χώρων από αυτούς που επηρεάζονται έως ψυχολογικές συνέπειες όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία..».
Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν πρέπει να πρόκειται για οποιαδήποτε μορφή σεξισμού. «Επειδή η επιβολή ηθικών ιδεών δεν είναι καθήκον του σεξουαλικού ποινικού δικαίου».
Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπό συγεκριμένες συνθήκες, η παρέμβαση στο δικαίωμα σεξουαλικής αυτοδιάθεσης δεν αξίζει κυρώσεις. «Αυτό περιλαμβάνει ανεπιθύμητα κομπλιμέντα και δηλώσεις με σεξουαλική αναφορά, όπως θορύβους φιλιών και σφυρίγματα ή σχόλια που σχετίζονται με την εμφάνιση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας