Κόσμος

Παγκόσμιο Φόρουμ για μια δίκαιη και ενωμένη οικολογική μετάβαση

Στη δημιουργία ενός παγκοσμίου Φόρουμ με αντικείμενο την ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση προχώρησαν 13 πολιτικοί ηγέτες, προερχόμενοι κυρίως από τον δυτικό κόσμο και με προεξάρχοντες τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη δημιουργία ενός παγκοσμίου Φόρουμ με αντικείμενο την ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση προχώρησαν 13 πολιτικοί ηγέτες, προερχόμενοι κυρίως από τον δυτικό κόσμο και με προεξάρχοντες τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, δεκατρείς αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων των Εμμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκαν για «πρόοδο σε συγκεκριμένα μέτρα» για μια «δίκαιη και ενωμένη οικολογική μετάβαση». Οι υπογράφοντες πολιτικοί ηγέτες τονίζουν ότι εργάζονται επειγόντως για να κάνουν το σύστημα να κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη συνολικά. Αυτή η στήλη δημοσιεύτηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού «για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο» , που είχε προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Ιουνίου.

Το βήμα, που υπογράφηκε επιπλέον από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος Mia Mottley, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα υποστηρίζει τη «μετάβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μηδενικών εκπομπών».

Προειδοποιώντας σχετικά με τον «υπαρξιακό κίνδυνο για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας» από τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναλαμβάνουν να «[εργαστούν] για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα στην υπηρεσία της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, για την ευημερία μας, για ανθρώπους και για τον πλανήτη». Επίσης υπογράφοντες είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας και της Σενεγάλης.

Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη «να επενδύσουν παντού μακροπρόθεσμα». Προτείνουν να ευνοηθούν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια με προνομιακά επιτόκια για την καταπολέμηση της φτώχειας και να προωθηθεί ο «μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας», και στη συνέχεια η δημιουργία «μακροπρόθεσμων δανείων για επενδύσεις σε οικονομικά, κοινωνικά και υποδομές».

Τονίζουν επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και να ενισχυθούν τα χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών αναβολής του χρέους, και «ένα νέο, πιο σταθερό μοντέλο χρηματοδότησης για την ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι αρχηγοί κρατών συναντώνται στο Παρίσι την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και με στόχο να επανασχεδιάσουν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που μπορεί να οπλίσει καλύτερα τα εύθραυστα κράτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τη φτώχεια.

Θα εκπροσωπηθούν περίπου εκατό χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου πενήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο