Διεθνή

Σουηδία: Δεν αποκλείουμε επίθεση από τη Ρωσία

Σουηδία: Δεν αποκλείουμε επίθεση από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT

Δεν μπορεί να αποκλειστεί στρατιωτική επίθεση στη Σουηδία καθώς η χώρα περιμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση για την πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας που παρουσίασε επιτροπή υπό τον Σουηδό Υπουργό Άμυνας, Παλ Γιόνσον.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί στρατιωτική επίθεση στη Σουηδία καθώς η χώρα περιμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση για την πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας που παρουσίασε επιτροπή υπό τον Σουηδό Υπουργό Άμυνας, Παλ Γιόνσον.

Η έκθεση, που ονομάστηκε “  Allvarstid  ” (=περίοδος έκτακτης ανάγκης) και η προέλευση της οποίας πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα χρόνια της προετοιμασίας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζει την αξιολόγηση της Επιτροπής Άμυνας για το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, τις επιπτώσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της Σουηδίας, καθώς επίσης και τις προτεραιότητες για τη μελλοντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εθνικιστική, ιμπεριαλιστική και θωρακισμένη Ρωσία. Οι εξελίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μας επηρεάζουν», δήλωσε ο Χανς Βάλμαρκ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η Στοκχόλμη βρίσκεται στο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δράσης.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη επίθεση στη Σουηδία. Ούτε μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη ή νέες απειλές […] εναντίον της Σουηδίας», αναφέρει η έκθεση.

Διάφοροι τύποι απειλών

Η έκθεση σημειώνει ότι, ενώ οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται επί του παρόντος κολλημένες στην Ουκρανία, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες στρατιωτικές απειλές.

«Η Ρωσία μείωσε περαιτέρω το κατώφλι της για τη χρήση στρατιωτικής βίας και έδειξε έντονη διάθεση για πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο. Η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει αεροπορικές, θαλάσσιες, πυρηνικές ή μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεις κατά της Σουηδίας παραμένει ανέπαφη», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η Ρωσία θα αποτελέσει σοβαρή απειλή στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσε να συνεχιστεί για δεκαετίες», δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ο Πίτερ Χούλτκβιστ, σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Άμυνας.

«Η Σουηδία πρέπει τώρα να έχει μια αποτρεπτική δύναμη και ένα όριο», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Χούλτκβιστ επεσήμανε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις, κατασκοπεία και πολεμικό σχεδιασμό/

Το τέλος της μη ευθυγράμμισης;

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Σουηδία είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει ένοπλη δύναμη για να υπερασπιστεί τη χώρα της, τον λαό της, τη δημοκρατία της, την ελευθερία της και τον τρόπο ζωής της».

Ο Χανς Βάλμαρκ ήταν ευχαριστημένος που η Επιτροπή Άμυνας, που αποτελείται από μέλη όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου, συμφώνησε ουσιαστικά σε αυτό το θέμα, με εξαίρεση τα αριστερά κόμματα και τους οικολόγους, που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει αδέσμευτη.

«Θεωρούμε ότι η μη ευθυγράμμιση θα ήταν πιο ασφαλής για εμάς στο μέλλον», δήλωσε η Χάνα Γκούναρσον, μέλος του Αριστερού Κόμματος ( Vänsterpartiet ).

Τα άλλα μέρη πιστεύουν ότι η Σουηδία θα αμυνθεί καλύτερα στο ΝΑΤΟ, και τόσο ο Βάλμαρκ όσο και ο Χούλτκβιστ υποβαθμίζουν την ευπάθεια της Σουηδίας κατά τη μακρά περίοδο αναμονής πριν από την ένταξη, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει διασφάλιση ασφαλείας από πολλές χώρες.

Ωστόσο, ο Χούλκτβιστ ανησυχεί για την απουσία της Σουηδίας από την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Δεν είναι καλό. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι οι σκανδιναβικές χώρες συνεργάζονται και ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη», είπε .

Η Επιτροπή Άμυνας έχει ήδη ζητήσει από τη σουηδική κυβέρνηση να επισπεύσει την επόμενη απόφαση για την αμυντική στρατηγική της, ώστε να τεθεί σε ισχύ ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι απαραίτητες αλλαγές στη διαδικασία επανεξοπλισμού θα συζητηθούν στην τελική της έκθεση την ερχόμενη άνοιξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments