Κόσμος

Titan: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» λέει η αμερικανική ακτοφυλακή

Titan: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» λέει η αμερικανική ακτοφυλακή

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, απομένουν όμως λιγότερο από 20 ώρες μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο των επιβατών.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης μετά την εξαφάνιση τουριστικού υποβρυχίου Titan, το οποίο επρόκειτο να κάνει περιήγηση στο θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού. Στο βαθυσκάφος υπάρχει η δυνατότητα παροχής οξυγόνου για 96 ώρες και από το απόγευμα της Κυριακής, όταν και χάθηκε το σήμα του, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, απομένουν όμως λιγότερο από 20 ώρες μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο. Για την έρευνα σπεύδουν επιπλέον οκτώ σκάφη, τα οποία θα συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, σε συνέντευξή Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης (21/06), επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τους ήχους που ακούστηκαν στον βυθό, κατά την αναζήτηση του υποβρυχίου που είχε πάει στο ναυάγιο του Τιτανικού για έρευνες. Απέρριψε όμως τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο.

Στην ακτοφυλακή εμφανίζονται βέβαιοι ωστόσο στο ότι ψάχνουν στην σωστή περιοχή για το αγνοούμενο σκάφος με τα πέντε μέλη. «Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Άγνωστο πόσο οξυγόνο έχουν οι επιβάτες

Σε ερώτηση για το οξυγόνο και πόσο μπορεί να έχουν ακόμη, δεν ήταν ξεκάθαρος. «Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε. Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε χωρίς να δώσει χρονικό όριο.

«Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη»

«Είδαμε ένα αντικείμενο, δεν ήταν αυτό που ψάχναμε. Έχουν ακουστεί χθες διάφοροι ήχοι, αλλά βγήκαν κάποια βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη. Ακούστηκαν και σήμερα απ’ ότι ενημερώθηκα» είπε άλλο μέλος της ακτοφυλακής στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν πολλοί σένσορες που επεξεργάζονται όσα δεδομένα συλλέγουν. Οι θόρυβοι είναι ήχοι από χτυπήματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι είδους χτυπήματα είναι αυτά. Από την εμπειρία μου λέω πως υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Το μόνο σίγουρο ότι ψάχνουμε στην σωστή περιοχή για το υποβρύχιο. Υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» συμπλήρωσε.

«Δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο χρόνο έχουν»

Μιλώντας στο BBC, ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιβάτες του υποβρυχίου μπορεί να έχουν λιγότερες από 20 ώρες. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο χρόνο έχουν, εξαιτίας διάφορων παραγόντων.

«Ένας από τους παράγοντες που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πόσο οξυγόνο έχει απομείνει είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», δήλωσε.

Έχουν περίπου 20 ώρες

Ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ αναφέρει ότι η ομάδα έρευνας λειτουργεί με την υπόθεση ότι έχουν περίπου 20 ώρες ακόμη για να εντοπίσουν και να διασώσουν το υποβρύχιο, δηλαδή μέχρι περίπου αύριο το πρωί.

Οι ήχοι χτυπημάτων αναπτέρωσαν τις ελπίδες, καθώς οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν «πιθανά σημάδια ζωής». Ένα καναδικό αεροσκάφος, που μετέχει στην τεράστια επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων τουριστών, συνέλαβε «ήχους χτυπημάτων» ανά μισή ώρα στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του υποβρυχίου, ανέφερε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Στο αγνοούμενο υποβρύχιο βρίσκεται ένας συνταξιούχος Γάλλος δύτης, ο οποίος πιθανότατα γνωρίζει ότι το πρωτόκολλο ειδοποιήσεις είναι να χτυπάνε για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα.

Προσπαθούν να εντοπίσουν τη θέση των χτυπημάτων

Οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τη θέση των ήχων χρησιμοποιώντας μια σειρά από σημαδούρες εφοδιασμένες με μικρόφωνα, προκειμένου να περιορίσουν την περιοχή αναζήτησης. Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) για να εντοπίσουν το υποβρύχιο χρησιμοποιώντας σόναρ και κάμερες.

Εάν βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, οι πιθανότητες είναι ότι το υποβρύχιο έχει παγιδευτεί, ενδεχομένως από συντρίμμια του Τιτανικού. Το ROV έχει κάποια ικανότητα να μετακινεί τα συντρίμμια χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες. Αλλά η πιθανότητα επιτυχίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της εμπλοκής και τον προσανατολισμό του Τιτάνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments