Policy Briefs

Συνάντηση Μελόνι – Μακρόν για το μεταναστευτικό

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζία Μελόνι συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες θέλησαν να αναδείξουν τα σημεία σύγκλισής τους, παρά τις αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπήρχαν μεταξύ των κυβερνήσεών τους. Το μεταναστευτικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

«Ξεκινώντας από τον σημερινό διάλογο, θα μπορέσουμε να εργαστούμε ακόμη περισσότερο και ακόμη καλύτερα μαζί », δήλωσε η Ιταλή πρωθυπουργός σε κοινή δήλωση στον Τύπο, πριν από τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο Μακρόν χαρακτήρισε αυτόν τον διάλογο «ειλικρινή, φιλόδοξο και απαιτητικό» .

Μετά από μήνες διαφωνίας, οι δύο ηγέτες συναντώνται ξανά για μια συνάντηση εργασίας, στο περιθώριο ενός ταξιδιού στο Παρίσι της Μελόνι για να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα της Ρώμης για την Παγκόσμια Έκθεση 2030.

Οι δύο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπάθησαν να δείξουν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών και τα κοινά τους συμφέροντα. Ο Γάλλος αρχηγός κράτους ανέφερε μάλιστα «αυτή τη μοναδική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας» , μια «φιλία […] που επιτρέπει στις διαμάχες να ζουν αλλά σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού» .

Μετανάστευση

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, το πιο τεταμένο θέμα μεταξύ των δύο χωρών, ο Μακρόν σημείωσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί ο συντονισμός και η δουλειά μεταξύ των δύο χωρών μας» προκειμένου «να μπορέσουμε να οργανώσουμε το άσυλο και τη μετανάστευση στην Ευρώπη» .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη «κατανομής των ευθυνών, διασφάλισης των συνόρων και επίδειξης αλληλεγγύης εντός της ΕΕ».

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε ιδιαίτερα διάλογο με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να προσφερθούν «εναλλακτικές λύσεις για την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών [λαθρεμπόρων]» .

Όσο για την Τυνησία, όπου “η κατάσταση κινδυνεύει να εκφυλιστεί” , δηλώνει η Μελόνι, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ένα “κοινό όραμα” για τη σταθεροποίηση της χώρας εν αναμονή της ευρωπαϊκής και διεθνούς απάντησης – ιδίως από το ΔΝΤ.

Η χώρα του Μαγκρέμπ διέρχεται πράγματι μια οικονομική κρίση που εγείρει φόβους για διαταραχές της δημόσιας τάξης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της μεταναστευτικής κατάστασης.

Σε αυτά τα θέματα, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε την «ανάγκη» για διάλογο Γαλλίας και Ιταλίας, προτού επιμείνει στα έργα στα οποία οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα.

Ουκρανία και βιομηχανία

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν έτσι την ανάγκη να συνεχιστεί η «οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική» υποστήριξη προς την Ουκρανία. Επαίνεσαν επίσης την «εξαιρετική συνεργασία» σε ό,τι αφορά την άμυνα, ανακοινώνοντας ειδικότερα ότι το σύστημα επίγειας άμυνας SAMP/T –γαλλοϊταλικής σχεδίασης– ήταν πλέον «ανεπτυγμένο και λειτουργικό» στο έδαφος.

Εκτός από την Ουκρανία και τα αμυντικά ζητήματα, η Μελόνι ανέφερε την ανάγκη εκβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια «διπλή ψηφιακή και κλιματική μετάβαση» για να επιτύχει «πλήρη στρατηγική αυτονομία» . Ωστόσο, για να είναι επιτυχής, αυτή η διαδικασία «δεν μπορεί να αγνοήσει την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα », υποστήριξε η Μελόνι.

«Δημιουργία Συγκλίσεων»

Μετά τη συνάντηση, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «κατέστησε δυνατή τη δημιουργία συγκλίσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος» . Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο κ. Μακρόν και η Μελόνι συμφωνούν να στηρίξουν την «ανακαινισμένη οικονομική διακυβέρνηση» και το κρατικό ταμείο που πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Μακρόν και η Μελόνι επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη για μια «ουδέτερη προσέγγιση» , δηλαδή ότι «η ενέργεια δεν περιέχει άνθρακα» ανεξάρτητα από την προέλευσή της, πυρηνική ή μη, διευκρίνισε τα Ηλύσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο