Policy Briefs

Ζελένσκι: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι παγκόσμιο καθήκον

Ζελένσκι: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι παγκόσμιο καθήκον

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ουκρανός πρόεδρος συμμετείχε εικονικά στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συμμετείχε εικονικά στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Πιο ειδικά, ο Β. Ζελένσκι επεσήμανε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τη ρωσική εισβολή «είναι παγκόσμιο καθήκον», προτρέποντας τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσουν στην Ουκρανία κατά την ομιλία του στη δεύτερη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

«Όταν προστατεύουμε την Ουκρανία, προστατεύουμε την ελευθερία· όταν χτίζουμε την Ουκρανία, χτίζουμε την ελευθερία», δήλωσε. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε αυτό το φόρουμ, «οι συμφωνίες θα μετατραπούν σε πραγματικά έργα», που θα επιτρέψουν στη χώρα του όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις αλλά και να ανοικοδομήσει μακροπρόθεσμα την ουκρανική πατρίδα.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι επενδύσεις βασίζονται «στην εμπιστοσύνη» και απαρίθμησε πέντε τομείς στους οποίους η κυβέρνησή του εργάζεται «για την ειρήνη». Πρώτον, ανέφερε “τις δυνατότητες για ενότητα”, σημειώνοντας ότι το Κίεβο έχει κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση “πιο ενωμένη από ποτέ”. Άλλοι στόχοι είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η δημοκρατία.

Με την ευκαιρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της εμπόλεμης χώρας. «Η ανάκαμψη υπερβαίνει αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν», είπε. “Πρόκειται να τεθούν τα θεμέλια για να ευημερήσει η Ουκρανία ως μια ανεξάρτητη χώρα πλήρως ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και “μια δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου”, πρόσθεσε, ενώ προέτρεψε τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτεί να επενδύσει στη χώρα ανατολική Ευρώπη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ επεσήμαναν το σχέδιο ανάκαμψης. “Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η Ρωσία είναι η αιτία της καταστροφής της Ουκρανίας. Και η Ρωσία θα καταλήξει να αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης”, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «ο επιτιθέμενος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος». Τέλος, ο Σούνακ πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε. Γι’ αυτό εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ανέρχονται συνολικά σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία φιλοξενούν τη διήμερη διάσκεψη του Λονδίνου, η οποία στοχεύει στην αναζήτηση χρηματοδότησης και επενδυτικών δεσμεύσεων για την ανοικοδόμηση της χώρας που εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το εκτιμώμενο κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε δέκα χρόνια από τώρα ανήλθε σε 411.000 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 376.000 εκατομμύρια ευρώ) τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας,  η οποία υπολογίζει ότι οι επενδυτικές ανάγκες για το 2023 είναι περίπου 14.000 εκατομμύρια δολάρια (12.810 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments