Κίνα: Οι εταιρείες της ΕΕ ανησυχούν κυρίως για την ανάπτυξη
Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/XINHUA/DING LIN
Οι επιβραδύνσεις στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία είναι τα κύρια ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα, πολύ πριν από τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. (Επιμελητήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπορίου στην Κίνα ή EUCCC).
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που θεωρούν την Κίνα ως έναν από τους τρεις κορυφαίους προορισμούς για μελλοντικές επενδύσεις έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με το ετήσιο συνοπτικό έγγραφο. Το EUCCC συγκεντρώνει αυτά τα δεδομένα από το 2010.
Εάν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τώρα πτώση της ζήτησης σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων επιτοκίων που αποσκοπούν στον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού, η Κίνα, από την πλευρά της, εκτίθεται σε κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση EUCCC, το 2022 υπήρχαν τριπλάσιες ευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν σημειώσει πτώση των εσόδων τους από την Κίνα σε σχέση με το 2021. Το βάρος της Κίνας στα κέρδη των εταιρειών παγκοσμίως μειώθηκε επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
«Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος που σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σημαντική και δεν μπορεί να αναστραφεί από τη μια μέρα στην άλλη», γράφει ο οργανισμός που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εταιρειών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Η BASF, η Maersk, η Siemens και η Volkswagen είναι μεταξύ των μελών του EUCCC.
Η έκθεση του οργανισμού, η οποία βασίζεται σε έρευνες των μελών του μεταξύ Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, δείχνει επίσης ότι ένας αριθμός ρεκόρ εταιρειών έχασε πέρυσι λόγω ρυθμιστικών φραγμών και… εμποδίων στην πρόσβαση στην αγορά.
Η αυξανόμενη έμφαση που δίνει ο Πρόεδρος Σι στην εθνική ασφάλεια -ιδιαίτερα η πρόσφατη επίθεση των αρχών σε συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρείες- έχει αφήσει πολλές ξένες εταιρείες αβέβαιες για το πού να πάνε, σε μια αγορά όπου οι κανονισμοί μερικές φορές διατυπώνονται μάλλον αόριστα.
“Με τη νέα και εκκρεμή νομοθεσία της ΕΕ και των ΗΠΑ να απαιτεί από πολλές εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η τάση προς τη διαφοροποίηση και την εκποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα”, σημειώνει η EUCCC.
Παρά την εγκατάλειψη της πολιτικής του «μηδενικού COVID-19» από την Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ήταν υποτονικές. Εκφρασμένα σε δολάρια, υποχώρησαν μάλιστα κατά 5,7% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα διευρύνθηκε το 2022 στα 396 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παροτρύνει το μπλοκ της ΕΕ να «απεμπλακεί» οικονομικά και διπλωματικά από την Κίνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας