Πολιτική

Γερμανία: Η Ακροδεξιά στοχεύει στην Καγκελαρία

Γερμανία: Η Ακροδεξιά στοχεύει στην Καγκελαρία

Πηγή Φωτογραφίας: MER MESSINGER | Credit: EPA

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα έχει υποψήφιο καγκελάριο για πρώτη φορά το 2025, επιβεβαίωσε η συμπρόεδρος του AfD Άλις Βάιντελ, καθώς το κόμμα της, εκτοξεύεται στα ύψη στις δημοσκοπήσεις.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα έχει υποψήφιο καγκελάριο για πρώτη φορά το 2025, επιβεβαίωσε η συμπρόεδρος του AfD Άλις Βάιντελ, καθώς το κόμμα της, εκτοξεύεται στα ύψη στις δημοσκοπήσεις.

Παραδοσιακά, μόνο τα κόμματα που είναι πιο πιθανό να ηγηθούν της κυβέρνησης προτείνουν ρητά υποψήφιο για το ανώτατο αξίωμα της Γερμανίας πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, επομένως το SPD και το CDU ήταν πάντα τα μόνα που το έκαναν. Το FDP, ένα μικρό κεντροδεξιό κόμμα, γελοιοποιήθηκε το 2002 όταν ο ηγέτης του, Γκίντο Βεστερβέλε, έθεσε υποψηφιότητα για καγκελάριος.

«Φυσικά [θα παρουσιάσουμε έναν υποψήφιο για την καγκελαρία]. Θα το είχαμε κάνει ακόμη και χωρίς τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις », είπε η Βάιντελ στο RTL/NTV. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα μέλη του κόμματος θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το θέμα.

Ο Tino Chrupalla, ο δεύτερος συμπρόεδρος του AfD, υποστήριξε την Βάιντελ και τις απόψεις της, λέγοντας ότι ήταν «λογικό» ένας πολιτικός του AfD να είναι υποψήφιος για καγκελάριος.

Το AfD ιδρύθηκε αρχικά ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα το 2013, αλλά σταδιακά επανεστίασε την προσοχή του στη μετανάστευση.

Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το RTL / NTV την τοποθετεί στη δεύτερη θέση με 19%, πίσω από το CDU (27%) και μπροστά από το σοσιαλδημοκρατικό SPD (18%), το κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Αυτή η άνοδος της εξουσίας στις δημοσκοπήσεις συνδέεται με την έκφραση δυσαρέσκειας για τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό που συνεχίζει να διαλύεται. «Η ψήφος διαμαρτυρίας παίζει ρόλο όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους με τις πολιτικές της », δήλωσε πρόσφατα ο Uwe Jun, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Trier.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε σύντομα να γίνει σημαντική και για την ΕΕ, καθώς το AfD σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2024 υποσχόμενος να διαλύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Επιδιώκουμε να διαλύσουμε την ΕΕ με εύρυθμο τρόπο και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομική ένωση και βασισμένη στα συμφέροντα ευρωπαϊκή κοινότητα, μια ένωση ευρωπαϊκών εθνών», αναφέρεται σε πρόταση της ηγεσίας του κόμματος ως μέρος του μανιφέστου για το ευρωεκλογές, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα.

Οι προτάσεις για το μανιφέστο θα ψηφιστούν από τα μέλη στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments