Global News

DW: Επτά χρόνια Brexit

DW: Επτά χρόνια Brexit

Πηγή Φωτογραφίας: Yahoo Finance

Τον Ιούνιο του 2016, ήρθε μια είδηση ​​από το Λονδίνο που συγκλόνισε την ΕΕ: οι Βρετανοί ήθελαν να φύγουν από την Ένωση. Και σήμερα; Από όποια πλευρά κι αν το δεις: το Brexit δεν ήταν μια επιτυχημένη ιστορία μέχρι στιγμής.

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειοψηφία πιστεύει τώρα ότι το Brexit είναι μια κακή ιδέα.  Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο; Όχι, σε μια εκλογική περιφέρεια οι περισσότεροι εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι το σωστό. Την Παρασκευή, 23 Ιουνίου συμπληρώνονται επτά χρόνια από τότε που η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit -με οριακή πλειοψηφία. Όχι στη Βοστώνη στην κομητεία του Lincolnshire: Εδώ, περίπου το 76% ψήφισε ναι. Και ενώ οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει πρόσφατα σε χαμηλό επίπεδο, η Βοστώνη στηρίζει την κατάστασή της ως προπύργιο του Brexit.

Όχι, παραδέχεται ο πρώην δήμαρχος Άντον Ντάνι και φουσκώνει τα μάγουλά του, δεν φανταζόταν έτσι το Brexit. «Η πραγματικότητα είναι μάλλον χειρότερη από ό,τι περιμέναμε τότε», λέει ο 57χρονος. Ακούγεται καταστροφικό. Αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Η ιδέα τού να μπορεί κανείς να φροντίζει τα προβλήματα και τις ευκαιρίες του ανεξάρτητα από τις «Βρυξέλλες», δηλαδή στην πολυαναφερόμενη «υπέροχη απομόνωση», εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Ο πρώην δήμαρχος της μικρής πόλης στην ανατολική Αγγλία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Brexit είναι μια καλή ιδέα. Μόνο που εφαρμόζεται εντελώς εσφαλμένα από την κυβέρνηση του Λονδίνου. Πολλοί άνθρωποι στη Βοστώνη αισθάνονται όπως νιώθει ο Dani. Στο κατάστημα της εκκλησίας στην παλιά πόλη, η Wendy και η Jeanne εξυπηρετούν τους τουρίστες. Είστε ακόμα υπέρ του Brexit; Μα φυσικά οι δύο μεγαλύτερες κυρίες τονίζουν φιλικά. Ο λόγος: οι πολλοί ξένοι που έχουν μετακομίσει στη Βοστώνη τα τελευταία χρόνια. «Δεν τολμώ πλέον να πηγαίνω μόνος στην πόλη τα βράδια», λένε. Όπως νομίζετε πολλοί. «Η πραγματικότητα τους δίνει περισσότερους λόγους, τους δίνει περισσότερες αποδείξεις ότι χρειάζονται πραγματικά το Brexit», λέει ο πρώην δήμαρχος Dani. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ είχαν υποσχεθεί αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης – στη Βοστώνη το περιμένουν ακόμα.

Στην ήπειρο, η γερμανική οικονομία καταρτίζει έναν ζοφερό ισολογισμό στην έβδομη επέτειο της ψηφοφορίας για το Brexit για εντελώς διαφορετικούς λόγους: «Το Brexit είναι μια οικονομική καταστροφή και για τις δύο πλευρέςτου καναλιού», δήλωσε ο Volker, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Επιμελητήριο. Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK).Treier, την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μετά από επτά χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit». Οι συνέπειες φαίνονται, για παράδειγμα, στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Το 2022, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά αξίας 73,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 14,1 τοις εκατό λιγότερα από το 2016, έτος ψηφοφορίας για το Brexit. «Ενώ η Μεγάλη Βρετανία ήταν ακόμα η τρίτη πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Γερμανίας το 2016, η χώρα υποχώρησε στην όγδοη θέση το 2022», δήλωσε ο Treier. Ως εμπορικός εταίρος – εξαγωγές και εισαγωγές συνδυάζονται σε αυτόν τον ισολογισμό – η χώρα έκτοτε έχασε ακόμη μεγαλύτερη σημασία και έπεσε από την πέμπτη στην ενδέκατη θέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments