«Μετράμε 61 χώρες στις οποίες οι πολίτες έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας τους», γράφει το ACN, το οποίο απαριθμούσε 62 χώρες στην προηγούμενη έκθεσή του. Από την τελευταία έκθεση, η εσωτερική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 47 χώρες και βελτιώθηκε μόνο σε 9, σύμφωνα με την EDA. Ένα διεθνές ίδρυμα του παπικού δικαιώματος, το ACN εξετάζει κάθε δύο χρόνια την κατάσταση όλων των θρησκευτικών δογμάτων 196 χωρών. Για τη 16η έκδοση της έκθεσής της, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Μάιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, συνεργάστηκε με περίπου 30 ακαδημαϊκούς, ιεραπόστολους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταμετρήσει « διώξεις » (δολοφονίες, απελάσεις, εξορίες, προσηλυτισμούς και εξαναγκαστικούς γάμους, απαλλοτριώσεις) σε 28 χώρες (51,6% του παγκόσμιου πληθυσμού), έναντι 26 το 2021.» Από αυτές τις 28 χώρες , 13 βρίσκονται στην Αφρική, όπου σε πολλές περιοχές η κατάσταση έχει επιδεινωθεί απότομα ». Η Κίνα και η Ινδία είναι επίσης « από τους χειρότερους παραβάτες της θρησκευτικής ελευθερίας ».
Επιπλέον, « διακρίσεις » (άρνηση ή περιορισμός πρόσβασης σε απασχόληση, βοήθεια έκτακτης ανάγκης, δικαιοσύνη, ακίνητα) έχουν διαπραχθεί σε 33 άλλες χώρες (36 το 2021), σύμφωνα με την AED. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 13 από αυτές τις χώρες ." Η θρησκευτική ελευθερία δέχεται επίθεση είτε από « αυταρχικές κυβερνήσεις », είτε από « ισλαμικό εξτρεμισμό », είτε από « εθνοθρησκευτικό εθνικισμό », αναφέρει αυτή η οργάνωση. Σύμφωνα με αυτήν, « ένας συνδυασμός τρομοκρατικών επιθέσεων, καταστροφής κληρονομιάς και θρησκευτικών συμβόλων (Τουρκία, Συρία), χειραγώγηση του εκλογικού συστήματος (Νιγηρία, Ιράκ), μαζική επιτήρηση (Κίνα), διάδοση κατά της μετατροπής και οικονομικοί περιορισμοί (Νότος Ανατολική Ασία και Μέση Ανατολή) έχει αυξήσει την καταπίεση όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων ».