Νέα Κομισιόν: Πώς θα καλυφθούν τα ενδεχόμενα κενά στο Κολέγιο των Επιτρόπων
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Μόλις ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιάζει αδιανόητα πρώιμη, ωστόσο στην ομάδα που πλαισιώνει τη σημερινή πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν ήδη υπάρξει αλλαγές, ενώ σύντομα ίσως δημιουργηθεί νέο κενό θέσης στο Κολέγιο των Επιτρόπων.
Στην ομάδα που πλαισιώνει τη σημερινή πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν ήδη υπάρξει αλλαγές.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν η επίτροπος Ερευνας και Καινοτομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ παραιτήθηκε από τη θέση της ύστερα από πρόσκληση του Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να βγάλει τη Βουλγαρία από το πολιτικό τέλμα των τελευταίων ετών, μετά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου, αφού κατέστη αδύνατος τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η Γκαμπριέλ είναι πλέον μέλος της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται σύντομα να καταθέσει δύο ονόματα υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης της από τα αντίστοιχα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Για να δελεάσει μάλιστα την πρόεδρο της Κομισιόν να μη χρησιμοποιήσει πολιτικά κριτήρια επιλέγοντας τον «εκλεκτό» του κεντροδεξιού GERB, που ανήκει στην ευρωομάδα της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το φιλελεύθερο «Συνεχίζουμε την αλλαγή» έχει καταλήξει στο όνομα του πρώτου υπουργού Καινοτομίας της χώρας, Ντάνιελ Λόρερ, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Κίριλ Πέτκοφ στο Politico. Προσώρας, το χαρτοφυλάκιο της Γκαμπριέλ έχουν αναλάβει από κοινού οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, η πρώτη ενδεχομένως να χρειαστεί να μετακομίσει σύντομα από τις Βρυξέλλες στο Λουξεμβούργο, καθώς προχθές η κυβέρνηση της Δανίας την πρότεινε ως υποψήφια για τη θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Δανία, πάντως, δεν ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ και ίσως αυτό αποτελέσει αιτία να μην προκριθεί.
Παρ’ όλα αυτά, εάν περάσει η υποψηφιότητά της τον Σεπτέμβριο από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να παραιτηθεί έως το τέλος του έτους, όταν δηλαδή αποχωρήσει από τη θέση του ο νυν επικεφαλής της ΕΤΕ, Βέρνερ Χόγερ. Και ενώ η συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της πιθανόν πρώτης γυναίκας επικεφαλής της ΕΤΕ έχει ήδη φουντώσει στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι που αναρωτιούνται για το εάν ο έτερος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιλεγεί για ένα κυβερνητικό πόστο συναφές με την 30χρονη πορεία και καριέρα του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τις εκλογές της Κυριακής, στην Ελλάδα.
Ανεπιτυχώς είχε διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν το 2018 ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος ήταν χθες επίτιμος προσκεκλημένος της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. στη Στοκχόλμη στο δείπνο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Στουμπ, που είναι πλέον διευθυντής της Σχολής Διακρατικής Διακυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία, στην ομιλία του εξήγησε πώς μπορούν να προωθηθούν οι απαραίτητες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε η Ε.Ε. να προχωρήσει στη διεύρυνση. Η παρουσία του Στουμπ στη Στοκχόλμη έδωσε αφορμή να ακουστούν οι πρώτες φήμες για μια θέση στη νέα Κομισιόν. Ακραιφνής υπέρμαχος μιας «ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας», ο Αλεξάντερ Στουμπ μοιάζει πάντως να αποτελεί ιδανική επιλογή για τον νέο πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτερι Ορπο, προκειμένου να διεκδικήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια επιτυχής ευρωπαϊκή καριέρα είθισται, πάντως, να εξαργυρώνεται με μια σημαίνουσα πολιτική θέση και αυτή φαίνεται ότι θα διεκδικήσει ο ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα για την περίφημη φράση του «καλό κουράγιο», πρώην επίτροπος και νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Ολι Ρεν. Ο 61χρονος Ρεν ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, ενώ ανέφερε ότι θα πάρει άδεια από την κεντρική τράπεζα και δεν θα εκτελεί επισήμως καθήκοντα, δεν ξεκαθάρισε πώς θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση του ως μέλους και της ΕΚΤ. Απέναντί του στην κούρσα των προεδρικών εκλογών θα έχει τον πρώην ΥΠΕΞ Πέκα Χααβίστο, ο οποίος έχει έως τώρα τρεις φορές ανεπιτυχώς επιδιώξει τη θέση.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας