Ειδικότερα, οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάβασης από την ομοφωνία στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία σε τομείς πολιτικής όπως η εξωτερική πολιτική ή η φορολογία, προκειμένου να καταστήσουν την ΕΕ πιο ευέλικτη προτού δεχθεί νέα μέλη στην ένωσή της.
Αυτή η εξέλιξη θα ήταν ήδη δυνατή στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών χάρη στη ρήτρα γεφύρωσης. Αυτή η ρήτρα επιτρέπει την αλλαγή των νομοθετικών διαδικασιών χωρίς επίσημη αλλαγή των Συνθηκών.
«Είναι μια πιθανότητα που θέλουμε να διερευνήσουμε για να διατηρήσουμε τη δύναμή μας ως παγκόσμιος παράγοντας στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ », δήλωσε η Λύρμαν.
«Επιπλέον, σε άλλους τομείς πολιτικής, θα ήταν σημαντικό μήνυμα να χρησιμοποιήσουμε τη ρήτρα γεφύρωσης για να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία από φέτος», δήλωσε, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της «να μπορέσει να το πετύχει» .
Η Γαλλίδα ομόλογός της, Λωράνς Μπον, υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση και αποτελεσματικότητα» .
Εάν η μετάβαση στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία γίνει αρχικά “με περιορισμένο και πολύ ρεαλιστικό τρόπο” για να “δείξει ότι οι Είκοσι Επτά είναι ικανοί να μεταρρυθμιστούν” , θα υπάρξουν άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν αργότερα. , είπε η Λύρμαν..
Προετοιμασία της ΕΕ για τη διεύρυνση
Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν να μεταρρυθμιστεί σε βάθος η ΕΕ πριν από την άφιξη οποιουδήποτε νέου μέλους.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτόν τον γύρο διεύρυνσης με διαφορετικό τρόπο από τον προηγούμενο και ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας ώστε να προσαρμοστούν στην ΕΕ που αποτελείται από νέα κράτη μέλη», υπογράμμισε η Μπον .
«Δεν μπορούμε να διευρυνθούμε χωρίς τη μεταρρύθμιση της ΕΕ », πρόσθεσε.
Η Γερμανία τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη σύνδεσης της μεταρρύθμισης της ΕΕ με τη διεύρυνση, καθώς η ΕΕ είναι πλέον θεσμικά έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη.
Δεδομένου ότι οκτώ υποψήφιες χώρες βρίσκονται επί του παρόντος στον προθάλαμο της Ένωσης, η Γερμανία φοβάται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η ΕΕ θα χάσει την ικανότητά της να ενεργεί.
«Πολλοί ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι η τρέχουσα θεσμική δομή της ΕΕ είναι λειτουργική και ότι διατηρούμε την ικανότητά μας να ενεργούμε γρήγορα σε μια διευρυμένη Ένωση που μια μέρα θα έχει περισσότερα από 30 κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στην έναρξη αυτής της μεταρρυθμιστικής συζήτησης », εξήγησε η Λύρμαν.
Η Μπουν τόνισε επίσης ότι όλα θα είναι στο τραπέζι όταν πρόκειται για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις », είπε. Αν και η Μπουν είναι πεπεισμένη ότι η μεταρρύθμιση της Συνθήκης δεν είναι αυτοσκοπός, υπογράμμισε επίσης ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για μια νέα διευρυμένη Ένωση, η οποία επίσης υπόκειται σε μεταρρύθμιση .