Policy Briefs

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εκ νέου την Πέμπτη τη διοργάνωση νέων δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης συνάντησης με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου που κλήθηκαν για συνάντηση κρίσης στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκαν χωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση.

“Μετά από τέσσερις ώρες συνάντησης, νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αλλά είναι προφανές ότι βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις, ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές ερμηνείες των αιτιών, αλλά και αποτελέσματα, συνέπειες ή λύσεις”. , υπογράμμισε ο τελευταίος σε ρεπορτάζ των συναντήσεων για τον Τύπο.

“Δεν βλέπω κανένα λόγο (να μιλήσω) σε έναν άνθρωπο που προκαλεί σύγκρουση καθημερινά λόγω της μεγαλομανούς του ιδεολογίας. Νομίζω ότι θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά και γι’ αυτό το θεωρώ ανούσιο”, εξήγησε από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμβουλευτεί τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. «Οι συγκρούσεις και τα καθημερινά επεισόδια είναι απαράδεκτα», προειδοποίησε. “Ζητήσαμε τη διοργάνωση νέων εκλογών σε τέσσερις πόλεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την πλήρη συμμετοχή των Σέρβων, γιατί αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος”, εξήγησε.

Η εγκατάσταση δημάρχων αλβανικής καταγωγής από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε αυτές τις τέσσερις πόλεις μετά τις τοπικές εκλογές που σε μεγάλο βαθμό μποϊκοτάρονταν από τους Σέρβους πυροδότησε βία. «Χρειαζόμαστε νέες εκλογές, το συντομότερο δυνατό», επέμεινε ο Ζοζέπ Μπορέλ. “Το ερώτημα είναι πότε και πώς. Αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί”, παραδέχτηκε.

Στα τέλη Μαΐου, 30 στρατιώτες από την Kfor, τη δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές και η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών επιδείνωσε περαιτέρω την κρίση.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στο Βελιγράδι, ιδιαίτερα στο βορρά, όπου αποτελούν την πλειοψηφία και απορρίπτουν κάθε βήμα που λαμβάνει η Πρίστινα για να εδραιώσει τον έλεγχό της στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments