Ο Ερντογάν μιμείται τις μεθόδους διακυβέρνησης του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Έκθεση που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό «Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία», αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει ότι οι τουρκικές και ρωσικές κυβερνήσεις στοχεύουν δημοσιογράφους με αυξανόμενο αριθμό δικαστικών υποθέσεων, χρησιμοποιώντας παρόμοιες στρατηγικές.
«Στα αυταρχικά καθεστώτα, εμφανίζεται ένα κοινό μοτίβο όπου εγκαθιδρύεται ο έλεγχος στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία ακολουθούν διαφορετικά στάδια αυτού του παιχνιδιού», δήλωσε ο Μπαρίς Αλτιντάς, Συνδιευθυντής της Ένωσης ΜΜΕ και Νομικών Σπουδών, MLSA, και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Ο Αλτιντάς υπενθύμισε ότι σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων στη Ρωσία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Έχουν χαρακτηριστεί άδικα είτε ως ξένοι πράκτορες, είτε ως εξτρεμιστές, είτε ως ανεπιθύμητες οργανώσεις, ακόμη και ως μέσα ενημέρωσης και άτομα. Στην Τουρκία, η άνοδος μιας εκστρατείας κατά των LGBTQ+ είναι παράλληλη με τις ανησυχητικές τάσεις που παρατηρούνται στη Ρωσία», είπε ο Αλτιντάς.
Η έκθεση, που ονομάζεται «Gavels Against Pen: Η επίθεση του δικαστικού σώματος στη δημοσιογραφία στη Ρωσία και την Τουρκία», υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα με τους Ρώσους δημοσιογράφους.
«Είναι προβλέψιμο ότι πολλοί δημοσιογράφοι στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουν επίσης τις ίδιες δύσκολες επιλογές με τους Ρώσους ομολόγους τους και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αλτιντάς.
Η έκθεση εξηγεί πώς οι αυταρχικές κυβερνήσεις στοχεύουν δημοσιογράφους με ψευδείς και κατασκευασμένους ισχυρισμούς, ειδικά για δυνάμεις ασφαλείας, αναφορές διαφθοράς και αναφορές για πολιτικούς.
Στη Ρωσία, οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν γίνει εχθροί του κράτους.
«Οι κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα κατά του κράτους είναι από τις πιο σκληρές που μπορούν να γίνουν. Στη σύγχρονη Ρωσία, έχουν γίνει ένα όργανο για την τιμωρία των ασυμβίβαστων δημοσιογράφων. Οι μεγάλοι χρόνοι κράτησης, η μυστικότητα και οι εντολές φίμωσης τόσο στην έρευνα όσο και στις δικαστικές διαδικασίες που συχνά εμπλέκονται σε τέτοιες κατηγορίες έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες για την καταστολή των δημοσιογράφων», υπογραμμίζει η έκθεση.
«Οι μηνύσεις για έρευνες διαφθοράς ή οικονομικές ειδήσεις γίνονται όλο και περισσότερο μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των δημοσιογράφων στην Τουρκία. Σε δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την υποχρέωση να καταβάλουν μεγάλα ποσά αποζημιώσεων σε μήνυση για κατηγορίες προσβολής, συκοφαντίας ή συκοφαντίας για τις αναφορές τους για χρηματικές συναλλαγές της οικογένειας ή στενών συγγενών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή μελών της επιχείρησης. κύκλους κοντά στον πρόεδρο», ανέφερε η έκθεση.
Το δημοσίευμα προσέθεσε ότι τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας δείχνουν ότι μόνο το 2020 ξεκίνησαν 31.297 έρευνες για προσβολές εναντίον του προσώπου του Προέδρου.
Οι δικαστικές υποθέσεις, τα πρόστιμα και οι ποινές κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της δημοσιογραφίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία από τις υψηλότερες πληρωμές αποζημίωσης που πρέπει να διαταχθεί από δικαστήριο προήλθε σε υπόθεση που κινήθηκε εναντίον του İsmail Arı, ανταποκριτή της εφημερίδας BirGün .
Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας TUBİTAK είχε ξοδέψει 7,6 εκατομμύρια λίρες (περίπου 300.000 ευρώ) σε ένα φεστιβάλ τεχνολογίας που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα T3, το οποίο διαχειρίζεται ο γαμπρός του Ερντογάν, Selçuk Bayraktar και ο αδελφός του, Haluk Bayraktar. .
«Οι αδελφοί Μπαϊρακτάρ μήνυσαν την Arı και την Cumhuriyet μετά τη δημοσίευση του δελτίου ειδήσεων, ζητώντας αποζημίωση 250.000 λιρών (περίπου 10.000 ευρώ). Το δικαστήριο αποφάσισε ότι έπρεπε να πληρώσουν 200.000 λίρες, ένα από τα υψηλότερα αιτήματα αποζημίωσης στην ιστορία των δοκιμών του Τύπου της Τουρκίας», σημειώνει η έκθεση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Friedrich Naumann Foundation for Freedom και προορίστηκε για δημοσίευση από την MLSA, την Ένωση Δημοσιογράφων και Δικηγόρων για τον Ελεύθερο Λόγο με έδρα το Βερολίνο, την JAM και την Ομάδα Προστασίας Μέσων, MMDC από τη Ρωσία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας