Άνοιξαν οι κάλπες – Θα μείνουν ανοχτές ως τις 19:00
Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση
Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023 σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου. Πώς ψηφίζουμε, μέχρι ποια ώρα, τι ώρα βγαίνουν τα exit polls και τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Με την απόφαση της Α1 Ολομέλειας του Πολιτικού Τμήματος, που εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου, σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν 26 κόμματα, 4 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Αυτά είναι τα εξής:
Πολιτικά κόμματα
1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)
2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
3) ΟΚΔΕ
4) ΚΚΕ (μ-λ)
5) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
6) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
7) ΜΕΡΑ25
8) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
9) ΣΥΡΙΖΑ
10) ΝΙΚΗ
11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
13) Μ-Λ ΚΚΕ
14) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – Τ.Ρ.Α.Μ.Π.
15) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
16) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
17) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
18) ΟΑΚΚΕ
19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
20) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)
21) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
22) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ
23) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
24) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
25) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
26) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΩ ΟΛΟΝ
Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
2) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
3) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ
4) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι
1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2) ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978 – ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ – UFO – USO EXTRATERRESTIALS – EINSTEIN – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Πώς ψηφίζουμε στις Εκλογές Ιουνίου 2023 – Χωρίς σταυρό, μόνο λίστα Μία από τις βασικές διαφοροποιήσεις στις αυριανές εκλογές είναι πως αυτές θα γίνουν με λίστα, η οποία καταρτίστηκε με απόφαση του εκάστοτε συνδυασμού, και όχι με σταυροδοσία όπως συνέβη στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 98, 99 και 100 του Π.Δ. 26/2012, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί σειράς καταλήψεως εδρών (λίστα) του Π.Δ. 152/1985, καθώς οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 διενεργούνται µέσα σε 18 μήνες από τις προηγούµενες.
Ως εκ τούτου, οι 285 βουλευτές εκλέγονται με τη σειρά με την οποία έχουν περιληφθεί στον συνδυασμό που καταρτίστηκε από το κόμμα ή τον συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων ή τους ανεξάρτητους υποψηφίους και ανακηρύχθηκε από το Α1′ Τμήμα του Αρείου Πάγου, στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμονται οι αντίστοιχες βουλευτικές έδρες. Οι 15 βουλευτές εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Εκλογές Ιουνίου 2023: Από την απλή στην ενισχυμένη αναλογική Ακόμα μία διαφοροποίηση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου είναι πως το αποτέλεσμα των καλπών δεν θα κριθεί με βάση την απλή αναλογική, αλλά την ενισχυμένη αναλογική καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε, το Ιανουάριο του 2020, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης.
Ειδικότερα, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εάν ένας εκλογικός σχηματισμός λάβει ποσοστό 25%, λαμβάνει αυτόματα το μπόνους εδρών είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες από τις 300 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, εφόσον ισχύει η προϋπόθεση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού ώστε να μπορέσει ένας συνδυασμός να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Μάλιστα, το πρώτο κόμμα για κάθε 1% πάνω από το 25% που θα λάβει, θα πάρει και μπόνους 2 έδρών ή, αντίστοιχα, για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία 1 έδρα με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Αν δεν καταφέρει να φτάσει στο 40% και μείνουν αδιάθετες κάποιες έδρες μπόνους, αυτές θα κατανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.
Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.
Εκλογές Ιουνίου 2023: Πού και πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες Όσοι ετεροδημότες ψήφισαν εκεί όπου μένουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Βέβαια, όσοι έκαναν αίτηση μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να μεταβούν εκεί όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, καθώς οι αιτήσεις τους δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, είχε προβεί, τον περασμένο μήνα, και σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας το εξής: «Έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή (Α’ αναθεώρηση 2023). Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν».
Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:
Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν).
Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συστήνονται μόνον για τις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:
Μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες.
Αμιγή, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.
Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες, δεν έχει αλλάξει για τις δεύτερες εκλογές (δείτε αμέσως παρακάτω).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας