Le Monde: Η Οικονομική Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι θέλει ένα δικαιότερο χρηματοπιστωτικό
Πηγή Φωτογραφίας: eReportaz
Διαπιστώθηκε συναίνεση ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έπρεπε να γίνει πιο αποτελεσματικό και δικαιότερο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο τέλος της διήμερης συνάντησης. Ο Μακρόν υποσχέθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια: «Οι ειδικοί μας μάς λένε ότι βρισκόμαστε τώρα στο δρόμο για να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα». Ωστόσο, η υπόσχεση δόθηκε πολύ αργά.
«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε εδώ ότι πρέπει να σημειώσουμε πρακτική πρόοδο σε πολλά σημεία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους δύο στόχους που είναι σημαντικοί για εμάς», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο τέλος της συνόδου κορυφής. Πρόκειται για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας και τον τερματισμό της κλιματικής αλλαγής. Είναι σημαντικό οι χώρες με μεγάλες ευκαιρίες όπως η Γερμανία, οι χώρες της Ε.Ε. ή οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν πραγματικά αυτό που ανακοίνωσαν δημόσια.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι ο στόχος της συγκέντρωσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων για προβληματικές χώρες έχει πλέον επιτευχθεί. Το Ειδικό Τραβηκτικό Δικαίωμα είναι ένα αποθεματικό ενεργητικό που εισήχθη από το Νομισματικό Ταμείο και παρέχει σε όλα τα κράτη μέλη πρόσθετο οικονομικό περιθώριο. Τα μεγάλα μέλη του ΔΝΤ μπορούν να παραχωρήσουν τα τραβηκτικά τους δικαιώματα σε φτωχότερες χώρες. Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η συμβολή κάνει τη διαφορά στην επιτάχυνση της κλιματικής μετάβασης.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών. Στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την Πέμπτη και την Παρασκευή, εκπρόσωποι από περίπου 100 χώρες, διεθνείς οργανισμούς και αναπτυξιακές τράπεζες συναντήθηκαν για να συζητήσουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημαβασισμένο στην αλληλεγγύη για την προστασία του κλίματος και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Το σχόλιο σας