Διεθνή

Les Echos: Μεγάλο φαβορί ο Μητσοτάκης

Les Echos: Μεγάλο φαβορί ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί των αυριανών βουλευτικών εκλογών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί των αυριανών βουλευτικών εκλογών, πέντε εβδομάδες μετά από μια ανεπιτυχή πρώτη εκλογική διαδικασία. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον συντηρητικό ηγέτη αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στην ελληνική πολιτική ζωή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, «όλα τα κόμματα κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να τα ψηφίσουν για να σχηματίσουν μια ισχυρή αντιπολίτευση σε μια ηγεμονική Νέα Δημοκρατία. Είναι μια κολοσσιαία συνθηκολόγηση», σημειώνει η Φιλίππα Χατζησταύρου, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αυτή η ηττοπάθεια πηγάζει άμεσα από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, στις 21 Μαΐου. Με το 40,8% των ψήφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του ξεπέρασαν κατά πολύ τον πολιτικό ανταγωνισμό και μάλιστα τα πήγαν καλύτερα από το 2019 (39,85%), παρά την εντολή που αμαυρώθηκε από το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και παρά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός όμως πλησίασε, χωρίς να τις αποκτήσει, στις 151 έδρες, οι οποίες θα του έδιναν την επιθυμητή απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βέβαιος για τα δεδομένα του, αυτός ο κληρονόμος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας -ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν επίσης Πρωθυπουργός – αρνήθηκε να σχηματίσει συνασπισμό, προκειμένου να προκαλέσει μια νέα ψηφοφορία που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ευνοϊκή για αυτόν.

Σε αντίθεση με τις 21 Μαΐου, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου διεξάγονται πράγματι με ενισχυμένη αναλογική. Το κόμμα που έρχεται πρώτο παίρνει μπόνους 20 εδρών και όλοι οι σχηματισμοί άνω του 25% των ψήφων ανταμείβονται με μια επιπλέον έδρα κατά 0,5 πόντους (εντός του ορίου των 30 εδρών).

Με άλλα λόγια: αν επαναλάβει την εκλογική επίδοσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει εύκολα την απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμη και τις 180 έδρες που απαιτούνται για να ψηφίσει μόνος του τη συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία σχεδιάζει να ιδρύσει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Με την ιδιότητά του ως φαβορί, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε ότι είχε ήδη σκεφτεί τα χαρτοφυλάκια των υπουργών του, τα οποία επιθυμεί να είναι πιο ισότιμο. Ξεδίπλωσε το όραμά του κατά τη διάρκεια ταξιδιών του σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα ή η Πάτρα: συνεχείς μειώσεις φόρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 25% κατά μέσο όρο έως το 2027. «Ουσιαστικός περιορισμός των μεταναστευτικών ροών», «υπεύθυνος πατριωτισμός» για μια «ισχυρή Ελλάδα», νέος οδικός χάρτης για τις σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν, είναι οι άξονες της πολιτικής του.

Απέναντι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σύριζα, προσπάθησε πάνω από όλα να καταγγείλει την «κρυφή ατζέντα» του αντιπάλου του, ιδίως στον τομέα της υγείας, τον οποίο ο Μητσοτάκης θα επιδίωκε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να ιδιωτικοποιήσει πίσω από την υπόσχεση για εκσυγχρονισμό του συστήματος έκτακτης ανάγκης. Έκπληκτος από την καταστροφική του επίδοση της 21ης Μαίου (20,08%), ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «έχει σκεφτεί να παραιτηθεί», προτού αλλάξει στη συνέχεια γνώμη. Μια νέα αρνητική εκλογική παρουσία θα έθετε οριστικά το ζήτημα της διαδοχής του, μετά από δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία ενός κόμματος, στο οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments