Global News

Handelsblatt: Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός βιομηχανικού μετασχηματισμού

Handelsblatt: Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός βιομηχανικού  μετασχηματισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έχοντας βυθιστεί σε ύφεση στις αρχές του 2023, η Γερμανία φαίνεται ότι θα κλείσει το έτος αρνητικά - και στην τελευταία θέση μεταξύ των ανταγωνιστριών της χωρών στην Ευρωζώνη

Στις πολλές επισκέψεις του σε εργοστάσια ημιαγωγών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναφέρεται σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός βιομηχανικού μετασχηματισμού. Όμως, όπως μεταδίδει το Εθνικό Πρακτορείο των Ειδήσεων, η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες και οι εμπειρογνώμονες είναι λιγότερο ρόδινη, προβλέποντας δύσκολους καιρούς για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Έχοντας βυθιστεί σε ύφεση στις αρχές του 2023, η Γερμανία φαίνεται ότι θα κλείσει το έτος αρνητικά – και στην τελευταία θέση μεταξύ των ανταγωνιστριών της χωρών στην Ευρωζώνη.

Η γερμανική Κυβέρνηση είναι η μόνη που εξακολουθεί να προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος, ενώ τα κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα και το ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση από 0,2% μέχρι 0,4%. Ο καλπάζων πληθωρισμός, οι επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων, η υποτονική ανάκαμψη στη βασική εξαγωγική της αγορά, την Κίνα, και το υψηλό κόστος ενέργειας επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στην Γερμανία. Η κακοδαιμονία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από προσωρινή, προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τη χώρα αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο βουνό προκλήσεων  δήλωσε ο Siegfried Russwurm, επικεφαλής του σημαντικού λόμπι της βιομηχανίας BDI.

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προετοιμάζονται για τη "μετακίνηση μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός Γερμανίας δήλωσε ο Russwurm στο ετήσιο συνέδριο του BDI. Στις εφημερίδες επανέρχεται το φάντασμα της Γερμανίας ως "άρρωστου της Ευρώπης  που παραπέμπει στην περίοδο πριν από το 2000, όταν η χώρα προσπαθούσε να γίνει ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές και αντιμετώπιζε υψηλά επίπεδα ανεργίας. Ο Σόλτς, ο οποίος ανέλαβε Καγκελάριος στα τέλη του 2021, προτιμά να παραπέμπει σε μια διαφορετική οικονομική εποχή.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η προσπάθεια για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2045 θα επαναφέρει  επίπεδα ανάπτυξης όπως τη δεκαετία του 1950 και του 1960 την εποχή του μεταπολεμικού  οικονομικού θαύματος" της Δυτικής Γερμανίας. Για τον σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο, οι τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, τη μείωση των ρύπων στην παραγωγή χάλυβα ή την παραγωγή αντλιών θερμότητας θα δημιουργήσουν έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο. Αλλά το όραμα μιας νέας οικονομικής χρυσής εποχής χάρη στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αφήνει ορισμένους ειδικούς επιφυλακτικούς.

Η μετάβαση θα δει πρώτα απ όλα να ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ στην αντικατάσταση του υπάρχοντος αποθέματος τεχνολογιών ορυκτών καυσίμων με τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντικά αυξημένο κόστος είπε ο Russwurm. Αυτό δεν θα οδηγήσει σε επιπλέον οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα πρόσθεσε. Θα αποκομίσουμε την ανταμοιβή αυτής της επένδυσης μόνο στο απώτερο μέλλον, όταν θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου  δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser από την δεξαμενή σκέψης για την οικονομία του Ινστιτούτου Ifo, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι σημαντικά ασθενέστερη αυτή τη δεκαετία σε σχέση με τη δεκαετία του 2010, τα χρόνια υποτιθέμενης ευημερίας", δήλωσε ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης DIW.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments