Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Η ανταρσία της Wagner δείχνει ότι ο πόλεμος ήταν στρατηγικό λάθος

Στόλτενμπεργκ: Η ανταρσία της Wagner δείχνει ότι ο πόλεμος ήταν στρατηγικό λάθος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία και η προθυμία να στηρίξει την Ουκρανία παραμένει ισχυρή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε προ ολίγου  ότι η ανταρσία των μισθοφόρων της ομάδας Wagner ματαιώθηκε όταν οι γραμμές της απείχαν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, γεγονός που δείχνει ότι η απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν στρατηγικό λάθος, και εγγυήθηκε την πεποίθηση της στρατιωτικής συμμαχίας να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς της σε έναν «ολοένα και πιο επικίνδυνο» κόσμο.

«Αυτό που συνέβη το Σαββατοκύριακο είναι ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα και άλλη μια απόδειξη του τεράστιου στρατηγικού λάθους που έκανε ο Πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε ο κορυφαίος Νορβηγός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία και, πιο συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα, Βίλνιους, προκειμένου να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

Τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το Σάββατο οδήγησαν αρκετούς δυτικούς ηγέτες να αναρωτηθούν τι θα συμβεί στη χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον πλανήτη και την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία και τη Ρωσία και καταδίκασε εκ νέου την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαιώνοντας ότι η αποφασιστικότητα της συμμαχίας να διατηρήσει τον πληθυσμό της ασφαλή είναι σταθερή, έχοντας κατά νου ότι ζούμε σε ένα «πιο επικίνδυνο κόσμο» . Για το λόγο αυτό, εγγυήθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο στον αγώνα του απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Αν η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίσει και να μας πείσει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, είναι λάθος», είπε ο Στόλτενμπεργκ, «Θα είμαστε με την Ουκρανία όσο χρειαστεί».

Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Λιθουανία για μια άσκηση που επιδιώκει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας μάχης υπό τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σε μέγεθος ταξιαρχίας, με έως και 5.000 στρατιώτες, εάν οι εντάσεις αυξηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments