Διεθνή

Το εφιαλτικό χρονολόγιο της εξέγερσης

Το εφιαλτικό χρονολόγιο της εξέγερσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Προχθές ήταν ακόμη εθνικός ήρωας, σήμερα είναι προδότης. Έτσι γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα για τον επικεφαλής του ομίλου Wagner. 

Προχθές ήταν ακόμη εθνικός ήρωας, σήμερα είναι προδότης. Έτσι γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα για τον επικεφαλής του ομίλου Wagner. 

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, διέταξε τον μισθοφορικό στρατό του να καταλάβει τη ρωσική πόλη Ροστόφ το πρωί του Σαββάτου. Αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος με αυτό: ήθελε να πέσει ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, για τον οποίο προχώρησε προς τη Μόσχα στη λεγόμενη «Πορεία της Δικαιοσύνης» πριν αποφασίσει να σταματήσει μετά τη μεσολάβηση της Λευκορωσίας.

Φυσικά, οι αντιδράσεις του Πούτιν, της κυβέρνησής του και των συμμάχων του ήταν άμεσες: “Οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή αποτελεί θανάσιμη απειλή για το κράτος μας, για εμάς ως έθνος. Είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, τον λαό μας. Και τα μέτρα για την άμυνα προς την Πατρίδα εναντίον μιας τέτοιας απειλής θα είναι σκληρά», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του προς το έθνος το Σάββατο. Προειδοποίησε τον Πριγκόζιν, τον οποίο χαρακτήρισε προδότη, και τους μισθοφόρους της Wagner  ότι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον του νόμου και ενώπιον του ρωσικού λαού.

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου έγραψε: «Η Δούμα, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπερασπίζεται τη συνένωση των δυνάμεων, υποστηρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν, τον γενικό διοικητή μας». «Οι μαχητές της Βάγκνερ πρέπει να πάρουν τη μόνη σωστή απόφαση: να συμπαρασταθούν στο πλευρό του λαού, να συμπαρασταθούν στο νόμο για να προστατεύσουν την ασφάλεια και το μέλλον της πατρίδας τους, να εκτελέσουν τις εντολές του ανώτατου διοικητή», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ο κύριος εκφραστής της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας, έγραψε: “Σήμερα δεν γίνεται λόγος για τίποτα άλλο, τι συμβαίνει στο σπίτι, στο εσωτερικό της χώρας. 25.000 άνδρες θα ήταν πολύ χρήσιμοι στο μέτωπο. Μια πορεία είναι απαραίτητη, ναι, αλλά στο Lviv, στο Κίεβο, και ακόμη πιο μακριά αν χρειαστεί. Φίλοι, συνέλθετε! Ο εχθρός είναι εκεί έξω, στην Ουκρανία. Ο ναζισμός πρέπει να πολεμηθεί στην Ουκρανία. Σταματήστε αυτό που κάνετε, πριν είναι πολύ αργά. Δεν θέλουμε να χάσει η χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν εμφύλιο πόλεμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στο Ροστόφ, αλλά και στη Μόσχα, όπου έχουν ασφαλιστεί διοικητικά σημαντικά κτίρια, κυκλοφορούν τεθωρακισμένα στους δρόμους και έχουν ληφθεί αντιτρομοκρατικά μέτρα. Ο Alexey, ένας Μοσχοβίτης, αναφέρει για τη μετακίνησή του στη δουλειά του στα νότια της πόλης: “Η αστυνομία έκλεισε όλες τις λωρίδες εκτός από μία, οπότε υπήρχε μεγάλη συσσώρευση οχημάτων. Έλεγξαν τα έγγραφά μου και επέτρεψαν να κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα με πινακίδες της Μόσχας Στο κέντρο της Μόσχας μπορείς να μπεις μόνο με πινακίδα της Μόσχας!».

Ο Βιτάλι, ο οποίος έχει το εξοχικό του κοντά στην αεροπορική βάση Kubinka (περίπου 70 χλμ. από τη Μόσχα), έχει λιγότερο διάθεση να μιλήσει. “Ανησυχώ. Τι κι αν η Kubinka γίνει τώρα επίσης στόχος του πολέμου;” Και δεν ήθελε να πει περισσότερα για τα δικά του συναισθήματα.

Η αντίδραση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, μέλους της εξόριστης ρωσικής αντιπολίτευσης, ήταν μια έκπληξη. Στα κοινωνικά δίκτυα καλεί να υποστηριχθεί ο Πριγκόζιν: “Ακόμα και ο διάβολος πρέπει να βοηθηθεί αν αποφασίσει να επαναστατήσει εναντίον αυτού του καθεστώτος! Πρέπει να βοηθήσουμε, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα από τη διεξαγωγή ενός επιθετικού πολέμου. Όταν ένας εγκληματίας είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει έναν άλλον , δεν υπάρχει “Είναι ώρα για σκέψη: πρέπει να τον βοηθήσουμε τώρα και μετά, αν χρειαστεί, θα τον πολεμήσουμε επίσης. Αυτή είναι μόνο η αρχή.”

Αποφασιστικός παράγοντας για αυτόν ήταν η ομιλία του Πριγκόζιν, στην οποία θα επαναλάμβανε λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα των αντιπάλων του πολέμου. Ο επίσημος λόγος του πολέμου (προετοιμασία του ΝΑΤΟ για επίθεση στη Ρωσία) είναι ανοησίες που κανείς δεν πιστεύει. Ο πραγματικός εχθρός δεν βρίσκεται στο Κίεβο, αλλά στη Μόσχα. Και αυτό λέει στο κοινό του ο πιο πιστός πραιτοριανός του Πούτιν. Ποιος θα το φανταζόταν! «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να βοηθήσουμε τη χώρα μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ακούν τον Πριγκόζιν αρκεί να λέει την αλήθεια (τρόμος, τι λέω!)», συνεχίζει ο Χοντορκόφσκι.

Και ακούγονται οι δηλώσεις του Πριγκόζιν. Σε όλη τη Ρωσία. Και ο πανικός και ο φόβος εξαπλώνονται σιγά σιγά. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν μια πυρκαγιά σε μια αποθήκη πετρελαίου στο Voronezh, τον οποίο πήρε επίσης ο σύνδεσμος Wagner. Οι ντόπιοι δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν ένα σωρό καπνού. Αν και οι φωτογραφίες από κινήσεις ένοπλων πρακτόρων και καμένων αυτοκινήτων πολλαπλασιάζονται στα κοινωνικά δίκτυα, αξίζει να σημειωθεί αυτό το συγκινητικό βίντεο μιας μάρτυρα που κινηματογραφεί ενώ τηλεφωνεί στη μητέρα της.

Στο Rostov-on-Don, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και μισθοφόρων Wagner. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σημειώθηκε πυροβολισμός κοντά στα κεντρικά γραφεία. Ένα βίντεο προστέθηκε επίσης στο κανάλι Telegram του RIA Novosti, που υποτίθεται ότι δείχνει τον καβγά.

Οι κάτοικοι του Ροστόφ πανικοβλήθηκαν, τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν γρήγορα και υπήρχαν τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη λιανική πώληση βασικών αγαθών όπως δημητριακά, αλεύρι, ζάχαρη και άλλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments