Nέα της αγοράς

Θετική αξιολόγηση από Moody’s και S&P για το εκλογικό αποτέλεσμα

Θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (credit positive) χαρακτηρίζει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (credit positive) χαρακτηρίζει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως εξηγεί, μία ακόμα τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη  διασφαλίζει τη συνέχεια στην οικονομία και στη δημοσιονομική πολιτική.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το moneyreview.gr, και η S&P Global Ratings θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών εκμηδενίζει τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου και δίνει στην νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει τις φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις της.

Η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Dyck της Moody’s.

Μαζί με τη δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, η διατήρηση των σημερινών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, τονίζει η Moody’s.

Μάλιστα, με την προοπτική για διατηρήσιμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια,   ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με τον σχετικό δείκτη να πέφτει κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.

Έστω και εάν το χρέος αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλό τις επόμενες δεκαετίες, εντούτοις αυτό έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, με τη βοήθεια των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από την Ευρωζώνη και της εκτεταμένης ελάφρυνσης χρέους που έδωσαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές από το 2017 και μετά.

Έτσι, η Moody’s τονίζει ότι οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό των κρατικών εσόδων -ο δείκτης που προτιμά για να δει εάν το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο διάστημα, ακόμα και εάν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και η επιστροφή στον κανονικό δανεισμό μέσω της αγοράς ομολόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο