Κυβέρνηση: Τα 2+2 ορόσημα των πρώτων 100 ημερών
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Με κρίσιμες προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και, μάλιστα, από τα πρώτα βήματά της. Μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης, υπάρχουν υπογραμμισμένες στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι ημερομηνίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη νομοθετική δρομολόγηση οικονομικών παρεμβάσεων και την απόκτηση νέας επενδυτικής βαθμίδας.
Πρώτο ορόσημο της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. σε νομοθετικό επίπεδο θα είναι, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, η ψήφιση, προτού η Βουλή τερματίσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές ή αμέσως μετά, του νομοσχεδίου για την «επικαιροποίηση της λειτουργίας του κράτους».
Με βάση πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αφορά τομές σε ήδη υπάρχουσες δομές, αλλά παράλληλα θα «ακουμπάει» την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις σχέσεις πολίτη – κράτους, «κουμπώνοντας» με τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο πεδίο της εξυπηρέτησης των πολιτών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία.
Δεύτερο ορόσημο – καίτοι θα προηγηθεί χρονικά– αποτελεί αναμφίβολα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει σε μια συγκυρία πολύμηνης αποκλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις, με τους δύο ηγέτες μάλιστα ενισχυμένους από την πρόσφατη αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή. Με δεδομένο ότι η έκβασή της δεν μπορεί να προεξοφληθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να λειτουργήσει ως όχημα για τροποποίηση του επικοινωνιακού υποδείγματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια για πολύ μεγάλα διαστήματα οι δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν μηδενικοί ή είχαν περιοριστεί σε στρατιωτικό επίπεδο, με μια στοιχειώδη επαφή ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας.
Πλέον υπάρχει η δυνατότητα το μοντέλο να λειτουργήσει «από πάνω προς τα κάτω», δηλαδή τον τόνο να δίνουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Τουρκίας και τα γραφεία τους, με στόχο μια νέα σελίδα ελάχιστης δυνατής έντασης στις διμερείς σχέσεις, ακόμη και εάν μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αποτελεί απομακρυσμένο ζητούμενο. Τα ανωτέρω, βεβαίως, δεν αναιρούν το ότι στη συνάντηση στο Βίλνιους ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ζητήματα –εάν τεθούν– όπως η κυριαρχία των νησιών και θα αναφερθεί σε άλλα που ανέκυψαν πρόσφατα, όπως η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία.
Τρίτος σταθμός στην πορεία των «100 ημερών» της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η ψήφιση των οικονομικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. στο επίπεδο της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, η αύξηση του αφορολογήτου κατά χίλια ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά –με το μέτρο να αφορά τα εισοδήματα του 2024 και με τους μισθωτούς να έχουν όφελος από τον πρώτο μήνα του νέου έτους–, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και βαθμιαία μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά το ίδιο διάστημα.
Τελευταίο, αλλά κρίσιμο ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση και τη χώρα αποτελεί η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας που τοποθετείται το φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο.
Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προεξοφλεί η αγορά μετά τη «γαλάζια» κυριαρχία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η θριαμβευτική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύει τις προσδοκίες των αναλυτών, εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.
Μετά το double score της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί σε χαμηλό 10μήνου στις συναλλαγές της Δευτέρας (26.06.23), γεννώντας περαιτέρω προσδοκίες ότι τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει προεκλογικά πως μέσα σε 100 ημέρες από την επανεκλογή του, η Ελλάδα θα πετύχει το εθνικό στοίχημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στο 3,51%, «γράφοντας» πτώση κατά εννέα μονάδες βάσης. Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο είχε ξεπεράσει πρόσκαιρα το ψυχολογικό όριο του 5%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας