Πολιτική

Με άρωμα γυναίκας η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με άρωμα γυναίκας η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Αν οι μετακινήσεις στελεχών σε άλλα υπουργεία είναι το ένα χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης, η αυξημένη παρουσία των γυναικών είναι το άλλο γνώρισμα του κυβερνητικού σχήματος.

Τηρεί την προεκλογική του δέσμευση για αυξημένη παρουσία και συμμετοχή των γυναικών στη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν οι μετακινήσεις στελεχών σε άλλα υπουργεία είναι το ένα χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης, η αυξημένη παρουσία των γυναικών είναι το άλλο γνώρισμα του κυβερνητικού σχήματος.

Με κύριο χαρακτηριστικό, λοιπόν, τις μετακινήσεις σε άλλα υπουργεία (rotation το είχε αποκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), αλλά και την είσοδο περισσότερων γυναικών, παρουσιάστηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από εξήντα μέλη, από τα οποία τα δεκαπέντε είναι γένους θηλυκού. Κάτι που αντιστοιχεί στο 25% και σηματοδοτεί μια αναντίρρητη αύξηση σε σχέση με το προγενέστερο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο συμμετείχαν τρεις γυναίκες υπουργοί και έξι υφυπουργοί από το «άλλο μισό του ουρανού».

Οι τέσσερις υπουργοί είναι οι κ. κ. Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη, Σοφία Ζαχαράκη και Όλγα Κεφαλογιάννη.  Αναπληρώτρια υπουργός είναι η κ. Αγαπηδάκη και υπάρχουν ακόμη δέκα γυναίκες υφυπουργοί. Πρόκειται για τις κ. κ. Παπαδοπούλου, Χαραλαμπογιάννη, Μακρή, Μιχαηλίδου, Αλεξοπούλου, Σδούκου, Μάνη-Παπαδημητρίου, Βούλτεψη, Κεφάλα και Ράπτη.

Βιογραφικά των «πρωτάρηδων» γυναικών

Οι κ. κ. Αγαπηδάκη, Παπαδοπούλου, Σδούκου, Αλεξοπούλου, Κεφάλα και Μάνη – Παπαδημητρίου παίρνουν για πρώτη φορά το «βάπτισμα του πυρός», ως πρόσωπα που συμμετέχουν αποφασιστικά και από θέση ευθύνης στην κυβέρνηση.

Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

To 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεταξύ άλλων: του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου παιδιού, του νέου σχεδίου Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας,  το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1957. Έχει πτυχίο Νομικής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά ενώ έχει ένα παιδί. Το 1981 ξεκίνησε τη μακρά θητεία της στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, από το υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος Πρεσβείας και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μια πλούσια καριέρα στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.

Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου 1978. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Θεόδωρο Τζαμαλούκα και έχουν μία κόρη 2 ετών, την Πηνελόπη. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάζεται αδιαλείπτως από τα φοιτητικά της χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στον χώρο της υλοποίησης δημόσιων έργων, ατομικά ή μέσω εταιρειών της, όπως το Τεχνικό Γραφείο Χρ. Αλεξοπούλου και η Ασφαλτική Πατρών, έχει συμμετάσχει, επιβλέψει ή αναλάβει την υλοποίηση δεκάδων έργων, μικρής και μεγάλης κλίμακας, στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια ΔΕΠΙΝ (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά).

Η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18-8-1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Έγγαμη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο στη Πέτρα Πιερίας καθώς και πρώην πρόεδρος Ν.Ο.Δ.Ε. Πιερίας. Έχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, Χημικό Μηχανικό και την Αθηνά, Δικηγόρο.

Η κ. Μαρία Κεφάλα γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1985. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην “Προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments