ΣΥΡΙΖΑ: Κάηκαν οι προεδρικοί, εκτός οι μεταγραφές
Πηγή Φωτογραφίας: alfavita.gr
Μια κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς ιστορικά στελέχη που το ειδικό βάρος τους έκανε τη διαφορά στη Βουλή και στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και χωρίς ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Με το 17,8% των χθεσινών εκλογών να του εξασφαλίζει μόλις 48 έδρες, 38 λιγότερες σε σχέση με την κοινοβουλευτική ομάδα που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2019, ήταν αναμενόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε κάποια βαριά ονόματα. Έτσι, πρώην υπουργοί, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος και μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι θα έκαναν τη διαφορά και θα προσείλκυαν περισσότερους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους μένουν εκτός Βουλής.
Η καταμέτρηση των απωλειών αρχίζει με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη.
Μεγάλη θεωρείται και η αποτυχία εκλογής του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει βάζοντας και ο ίδιος υποψηφιότητα στον νομό για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο.
Εκτός Βουλής έμειναν επίσης ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιώργος Τσίπρας, η Πόπη Τσαπανίδου, η Δώρα Αυγέρη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Αμανατίδης.
Ανάλογα με το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Δυτικό Τομέα Αθήνας ή στην Α’ Πειραιά, τότε την έδρα θα χάσει είτε η Ρένα Δούρου, είτε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο Παύλος Πολάκης κράτησε με νύχια και με δόντια την έδρα του στα Χανιά, μία από τις μόλις δύο έδρες του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά μόνον ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει αν αυτό είναι κέρδος ή απώλεια.
Πάντως, ο ίδιος ο Χανιώτης βουλευτής τονίζει σήμερα πως «ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους πολίτες των Χανίων που με την ψήφο τους επέβαλλαν «κόντρα στους καιρούς» να τους εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων. Υπόσχομαι πως θα συνεχίσω με τον τρόπο που ξέρουν και που επιδοκίμασαν.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ήττα για το Σύριζα, για τη δημοκρατική παράταξη του τόπου. Δυστυχώς η Ακροδεξιά και οι παραφυάδες της θα σταθεί δίπλα στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα. Μια ήττα που επιβάλλει άμεσες κινήσεις ανασυγκρότησης».
Οι υπόλοιποι
Επίσης, ανακατατάξεις στους βουλευτές που εκλέγονται στη Βουλή με το κόμμα ης ΝΔ παρατηρείται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες. Το κόμμα με ποσοστό 40,45% καταλαμβάνει 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ωστόσο σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης χάνει έδρες με αποτέλεσμα υποψήφιοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο να μην επανεκλέγονται.
Από δύο έδρες χάνει το κόμμα στον Νότιο (9 από 11) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (7 από 9) και στην Ανατολική Αττική (5 από 7).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθώς και η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική.Remaining Time-0:00
Από έναν βουλευτή λιγότερο (8 από 9) εκλέγει σε Α’ Θεσσαλονίκης (εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης – Βελόπουλος, αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β’ Θεσσαλονίκης (3 από 4 – εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης), στην Α’ Αθηνών (6 από 7 – εκτός η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (4 από 5 εκτός η Μαρία Συρεγγέλα).
Αντίθετα, η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες στις Σέρρες (4 από 2 – εκλέγονται οι Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης), στα Ιωάννινα (3 από 1 – εκλέγονται οι Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά, Γιώργος Αμυράς), καθώς και σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα (3 από 1) με συνέπεια να εκλέγονται οι Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, καθώς και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς αντίστοιχα. Δύο επιπλέον βουλευτές εκλέγει η ΝΔ και στην Ημαθία (4 από 2) με ευνοημένους τους Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη καθώς και σε Καρδίτσα (4 από 2 – εκλέγονται οι Ασημινα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς) και Μεσσηνία (4 από 2 – εκλέγονται οι Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς).
Τέσσερις βουλευτές από τρεις σε σχέση με τον Μάιο εκλέγονται στη Β’ Πειραιώς με την επιπλέον έδρα να κερδίζει ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα (Νικόλαος – Βασίλειος Υψηλάντης), στην Καβάλα (Αγγελική Δεληκάρη), στις Κυκλάδες (Μιχάλης Καφούρος),
Τελος, τρεις βουλευτές από δύο εκλέγει στη Δυτική Αττική (Ευάγγελος Λιάκος), στον Έβρο (Σταύρος Κελέτσης), και στα Χανιά (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).
Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το κόμμα διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου αναφορικά με τους υποψηφίους που εκλέγονται στη νέα Βουλή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας