Global News

El Pais: Η αρχή του τέλους για τον Πούτιν;

El Pais: Η αρχή του τέλους για τον Πούτιν;

Πηγή Φωτογραφίας: Le Soir - CNN

Μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν πολλά ερωτηματικά παραμένουν. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: μια καμπή φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση Πούτιν.

Ο «αυτοκράτορας είναι γυμνός» μετά την  εξέγερση της Ομάδας Wagner. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές των γεγονότων που συνέβησαν στη Ρωσία. Κατά τα λοιπά, υπάρχει βαθιά σύγχυση σχετικά με τις συνέπειες αυτής της ενέργειας υπό την ηγεσία του αρχηγού της ομάδας, Πριγκόζιν.  «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Πούτιν έχει χάσει ξεκάθαρα την εξουσία», γράφει ο Fabian Burkhardt, Γερμανο – Ισπανός ειδικός για τη Ρωσία. Ως προς το ποιος είναι ο νικητής σε ολόκληρη τη ρωσική δομή εξουσίας, αυτό μένει να φανεί. Κατά τη γνώμη του, «πιθανότατα πολλοί παράγοντες στη Ρωσία έχουν εκπλαγεί από αυτή την ενέργεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για μένα είναι η αρχή μιας κατάρρευσης του συστήματος», λέει η Irina Scherbakova, συνιδρύτρια της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, σε συνέντευξή της στο γερμανικό δημόσιο η οποία είναι εξόριστη από τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο Τίμοθι Σνάιντερ, ιστορικός και καθηγητής στο Γέιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει: «Σε καμία ρωσική πόλη δεν θα μπορούσε να δει κανείς να εκφράζει την προσωπική του στήριξη στον Πούτιν ή ακόμη και να διακινδυνεύει προσωπικά να υπερασπιστεί το καθεστώς του».

Η πορεία του Πριγκόζιν στη Μόσχα έδειξε στον ρωσικό λαό, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο, «ότι μια μικρή δύναμη» θα μπορούσε να φτάσει στη Μόσχα με σχετική ευκολία, περιγράφει ο Σνάιντερ. «Αυτό δεν συνέβαινε πριν αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία», μονάδες που δεν είναι πλέον διαθέσιμες στη Ρωσία. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία  περιγράφουν και ένα πολιτικό «σημείο κορύφωσης» για τον Πούτιν, δηλαδή την αρχή του τέλους της διακυβέρνησής του; Αυτό πιστεύει η Sherbakova, η ιδρύτρια του Memorial, που ζει εξόριστος στο Βερολίνο. Ωστόσο: «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει».

Για τον Timothy Snyder, η απάθεια που αντιλαμβάνεται στη Ρωσία υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι σήμερα απλώς υποθέτουν ότι κυβερνώνται από τον «γκάνγκστερ με τα περισσότερα όπλα». Και ότι θα ζουν όπως μπορούν την καθημερινότητά τους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός ο «γκάνγκστερ». Ωστόσο, «αν τον βγάλουν από την μέση ο Πούτιν θα σωθεί», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments