ΟΗΕ: Ανησυχία για την εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για τις καταστροφές που δημιουργεί αυτό το είδος ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, στους καταναλωτές, αλλά και στο περιβάλλον και ειδικότερα στην αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο.
Η «φθηνή, γρήγορη και εύκολη παραγωγή» συνθετικών ναρκωτικών έχει μεταμορφώσει βαθιά πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει «καταστροφικές συνέπειες» και φοβάται ότι η παραγωγή τέτοιων ουσιών θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον.
Έτσι, το Fentanyl, ένα συνθετικό οπιούχο 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη, το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «έχει αλλάξει ριζικά την κατανάλωση οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική», υπογραμμίζει η έκθεση. Το 2021, η πλειονότητα των θανάτων από υπερβολική δόση σε αυτήν την περιοχή οφείλονταν σε αυτόν.
Η παραγωγή τέτοιων ουσιών θα μπορούσε επίσης να ευνοηθεί από τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι, το UNODC προειδοποιεί για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επέκταση της διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, δεδομένης της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και των μεγάλων αγορών που αναπτύσσονται στην περιοχή».
Το UNODC αναφέρεται επίσης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου η αναμενόμενη μείωση της καλλιέργειας παπαρούνας οπίου λόγω της απαγόρευσής της από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε στροφή προς την παραγωγή μεθαμφεταμίνης. Και αυτό, παρόλο που η χώρα αυτή είναι ήδη ένας από τους κύριους παραγωγούς αυτού που παραμένει «το κύριο παράνομα παρασκευαζόμενο συνθετικό ναρκωτικό στον κόσμο».
«Πρέπει να εντείνουμε την καταπολέμηση των διακινητών που εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις και τις παγκόσμιες κρίσεις για να επεκτείνουν την παραγωγή ναρκωτικών, ιδιαίτερα συνθετικών ουσιών», αντέδρασε ο Γκάντα Γουάλι, εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που συνοδεύει αυτή την Ετήσια Έκθεση.
Η έκθεση ανησυχεί επίσης για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της οικονομίας των ναρκωτικών. Στη λεκάνη του Αμαζονίου, η καλλιέργεια κόκας, με «διαρκώς ρεκόρ προσφοράς» και «ολοένα και πιο ευέλικτα δίκτυα», «επιδεινώνει εγκληματικές δραστηριότητες», όπως η παράνομη αποψίλωση των δασών και η εμπορία άγριων ζώων.
Παγκοσμίως, «περισσότεροι από 296 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2021, μια αύξηση 23% σε δέκα χρόνια», η κάνναβη παραμένει μακράν το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών αυξήθηκε κατά 45% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, μόνο ένα άτομο στα πέντε φροντίζεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας