Πολιτική

Οι άμεσες προτεραιότητες του Άδωνι στο υπουργείο Εργασίας

Οι άμεσες προτεραιότητες του Άδωνι στο υπουργείο Εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με βαρείς φακέλους είναι φορτωμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης

Με βαρείς φακέλους είναι φορτωμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Η ατζέντα του νέου υπουργείου διαχείριση και την επίλυσή τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα τριετιών, το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναδρομικά όπως δικαστικών αποφάσεων, αλλαγές στα επαγγελματικά ταμεία, και η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης φθάνει έως το ερχόμενο φθινόπωρο, να προωθήσει στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τη μεταρρύθμιση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλειας. Πρόκειται για το πρώτο κρας – τεστ της νέας ηγεσίας του υπουργείου, μέσω του οποίου θα έρθει σε άμεση επαφή με τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Επαγγελματικά ταμεία

Η προηγούμενη ηγεσία του εδάφους του υπουργείου, αλλά και στους όρους σύστασης των πολυεργοδοτικών ταμείων. Το περιεχόμενο της νέας αλλαγής περικλείει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλειας και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων. Τέσσερις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα μεταρρύθμιση: κατά πρώτον, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλειας. Κατά δεύτερον, η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων. Κατά τρίτον, η μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα εποπτείας σε μια ενιαία εποπτική δομή. Και κατά τέταρτον, ο εξορθολογισμός των σχετικών φορολογικών διατάξεων.

Αυξήσεις μισθών ιδιωτικού τομέα       

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

Οι τριετίες

Ταυτοχρόνως, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να χειριστεί το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών, εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% τους εργαζόμενους που έχουν την προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) και παραμένουν από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη. Σύμφωνα με το ισχύοντα μνημονιακό νόμο, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις – το επόμενο διάστημα – προκειμένου η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει το – προ των μνημονίων – καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Μείωση της ανεργίας

Στόχος η μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, κάτι που δεν είναι ακόμη ορατό, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί φαίνεται «βλέπουν» επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης.

Αυξήσεις συντάξεων

Η λειτουργία της «μόνιμης» διαδικασίας αύξησης των συντάξεων – στο τέλος κάθε έτους – κρίνεται στις αρχές του 2024. Ο μηχανισμός υπάρχει ήδη – με το νόμο 4670/2020 -, οπότε στις αρχές του νέου έτους η νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3, 4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Εκκρεμείς συντάξεις

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συνεχίσει να αναμετράται με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς συνεχίζει να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων.

Τα νέα μέτρα

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες στο τραπέζι βρίσκονται το επόμενο διάστημα:

  • Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη – Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως «δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευσή μου για την επόμενη τετραετία». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
  • Κερδισμένοι βγαίνουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς προωθείται και νέα, ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό της παρακράτησης που τους γίνεται στη σύνταξη, ώστε να πέσει κάτω από το 30%  που ισχύει σήμερα -και αντί 60% που ίσχυε πρότινος. Στόχος είναι να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στον συνταξιούχο να δουλεύει νόμιμα και να εμφανίζει το εισόδημα που σήμερα αποκρύπτεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments