Η Ευρώπη είναι λιγότερο ειρηνική από ό,τι πριν 15 χρόνια
Πηγή Φωτογραφίας: AP/Manu Fernandez
Η Γηραιά Ήπειρος είναι λιγότερο ειρηνική σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια: αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του 2023 του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, διακεκριμένου διεθνούς think tank.
Η μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειές της είναι οι κύριοι λόγοι για την επιδείνωση της ειρήνης στον κόσμο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης 2023 του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης.
Οι ειδικοί του think tank πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι λιγότερο ειρηνική σήμερα από ό,τι πριν από 15 χρόνια.
Η δεξαμενή σκέψης καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να μάθουν τα μαθήματα.
Ο Steve Killelea, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης επισημαίνει: «Αν κοιτάξουμε τους σύγχρονους πολέμους, δεν είναι σχεδόν κερδισμένοι . Απλά σκεφτείτε τη ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, ακολουθούμενη από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Ο Μπασάρ είναι ακόμα στο εξουσία. Σήμερα, υπάρχει η Ουκρανία. Η Ουκρανία βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο. Και μετά άλλες συγκρούσεις όπως αυτή της Υεμένης, που μαίνονται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε τους διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη ειρήνης. Πάρτε το παράδειγμα της Ουκρανίας σήμερα Βρισκόμαστε πίσω στο 2014, μετά την πρώτη εισβολή στη Ρωσία. Εάν οι χώρες της Ευρώπης είχαν ενωθεί και είχαν καταστήσει σαφές τι θα συνέβαινε σε περίπτωση νέας εισβολής, δεν νομίζω ότι θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα».
Η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται πλέον στις δέκα λιγότερο ειρηνικές χώρες στον κόσμο.
Όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια, η Ουκρανία έχει υποστεί τη χειρότερη επιδείνωση στον κόσμο και ωστόσο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη παραμένει η πιο ειρηνική περιοχή στον πλανήτη.
Η Γηραιά Ήπειρος φιλοξενεί επτά από τις δέκα πιο ειρηνικές χώρες, με την Ισλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση για 16η συνεχή χρονιά .
Το σχόλιο σας