Οικονομία: Στόχος για ΑΕΠ 240 δισ. και επενδύσεις 50 δισ.
Πηγή Φωτογραφίας: Iatronet
Οι 6 στόχοι που έθεσε χθες ο νέος επικεφαλής του διευρυμένου όσον αφορά στις αρμοδιότητές του υπουργείο Οικονομικών μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με τρία νούμερα: Το ΑΕΠ θα πρέπει εντός της νέας κυβερνητικής θητείας να ξεπεράσει τα 240 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν να αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ γνωρίζοντας αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ενώ των δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία θα πρέπει να διαμορφωθούν και πάλι πάνω από τα 110 δισ. ευρώ.
Αν αυτά τα τρία νούμερα καταγραφούν, θα έχουμε επιτύχει ταυτόχρονα πολλούς από τους στόχους που παρουσιάστηκαν χθες: τη μείωση της φοροδιαφυγής την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο υπερυπουργείο Οικονομικών αποτυπώνει και τη σημασία που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα της οικονομίας. Οι έξι αναφορές Χατζηδάκη –νέο παραγωγικό μοντέλο, βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, μείωση φοροδιαφυγής, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέση ετήσια ανάπτυξη 3% κλπ- μπορούν να ποσοτικοποιηθούν. Και αν οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι επιτευχθούν θα ανοίξει ο δρόμος και για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για τον εμπλουτισμό του με παρεμβάσεις που απασχολούν όπως η μείωση του ΦΠΑ δεδομένου ότι αυτός εξακολουθεί να υπολογίζει με το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Να λοιπόν οι τρεις ποσοτικοί στόχοι που δεν αναφέρθηκαν χθες αλλά είναι δεδομένου ότι έχουν μπει στους «μπλε φακέλους» των οικονομικών υπουργών.
Στόχος 1: Να φτάσει το ονομαστικό ΑΕΠ στα 240 δισ. ευρώ και να καταγράψει ουσιαστικά νέο ιστορικό ρεκόρ αφήνοντας πίσω την προηγούμενη επίδοση της προ μνημονίων εποχής. Αυτός ο στόχος θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, θα βελτιώσει την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ (ρίχνοντας ενδεχομένως την αναλογία και χαμηλότερα από την Ιταλία βγάζοντας τη χώρα από την τελευταία) και θα δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση μέτρων.
Στόχος 2: Να αυξηθούν οι επενδύσεις στο 22% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο καθώς σήμερα οι επενδύσεις αντιστοιχούν στο 13-14% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες για ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και Αναπτυξιακή Τράπεζα από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών. Τα ποσοστά , για να επιτευχθούν, θα πρέπει οι ετήσιες καθαρές επενδύσεις να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Στόχος 3: να αυξηθεί το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα πάνω από τα 110 δισ. ευρώ. Έχει γίνει στο παρελθόν μπορεί να γίνει και τώρα. Θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών χωρίς να θιγούν τα φορολογικά έσοδα. Σήμερα τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 85 δισ. ευρώ και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μπορεί να αυξηθούν ακόμη και στα 90 δισ. ευρώ. Όμως η απόσταση από τον στόχο είναι ακόμη μεγάλη και θα πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν οι πολιτικές κατά της φοροδιαφυγής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας