ΟΤΑ

ΚΕΔΕ: Κυρίζογλου ή Μπακογιάννης; Την ερχόμενη Τρίτη η εκλογή Προέδρου

ΚΕΔΕ: Κυρίζογλου ή Μπακογιάννης; Την ερχόμενη Τρίτη η εκλογή Προέδρου
Στην τελική ευθεία η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Στην τελική ευθεία η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μετά την υπουργοποίηση του απερχόμενου Προέδρου, Δημήτρη Παπαστεργίου. Την Τρίτη 4 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή νέου Προέδρου. 

Μετά τις πρώτες ώρες που η αιφνιδιαστική εξέλιξη δημιούργησε μια αναμενόμενη αναστάτωση φαίνεται πως τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν ως προς τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την θέση του Προέδρου, η οποία θα έχει θητεία οκτώ μηνών, μιας και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ακολουθήσει το εκλογικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ για την εκλογή νέων οργάνων και νέου προεδρείου.

Ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του Α’ Αντιπροέδρου και δημάρχου Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου ο οποίος ήταν συνεδιεκδικητής για την θέση του Προέδρου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ το Νοέμβριο του 2019. Τότε ο κ. Κυρίζογλου είχε συμφωνήσει να τεθεί επικεφαλής όποιος θα πλειοψηφούσε και έτσι και έγινε. Ο κ. Παπαστεργίου είχε λάβει 202 σταυρούς και ο κ. Κυρίζογλου 160 σταυρούς.

Τότε προς χάριν της παραταξιακής ενότητας είχε κάνει πίσω και κατέβηκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”. Σήμερα όμως μετά την αποχώρηση Παπαστεργίου ηθικά έχει το προβάδισμα.

Μάλιστα έγκυρες πηγές μας, αναφέρουν, πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα για τον Λάζαρο Κυρίζογλου πως “δικαιούσε να εκλεγείς Πρόεδρος στην ΚΕΔΕ” , “στο χρωστάμε”. Παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί ο Λάζαρος Κυρίζογλου χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης στο σύνολο των παρατάξεων που συνθέτουν το Διοικητικό Συμβούλιο  και θα μπορούσε να διατηρήσει ένα καλό κλίμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η γαλάζια παράταξη έχει μεγάλη δυναμική.

Επίσης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν θα ήθελαν να αναπτυχθεί ένα κλίμα οικογενειοκρατίας με την διαφαινόμενη πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι το δεύτερο πρόσωπο που διεκδικεί την θέση του Προέδρου και ήδη τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Όλα όμως θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου και αν θα βάλει το οικογενειακό δίκαιο πάνω από όλα. Μια σύγκρουση αυτή την ώρα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς και να χαλάσει το κλίμα ευφορίας μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μάλιστα επισημαίνεται πως η παρουσία του κ. Μπακογιάννη στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν πολύ περιορισμένη και πως δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρεία σε ένα όργανο που ο ίδιος θεσμικά και συλλογικά απαξίωσε.

Μην ξεχνάμε πως ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει μικρή θητεία και ίσως να επικρατήσει η λογική να μην υπάρξει εσωτερική σύγκρουση, αλλά να οδηγηθούν σε μια ενωτική λύση και στο εκλογικό Συνέδριο να αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου, για την επόμενη περίοδο 2024-2027.

Τρίτη υποψηφιότητα δεν υπάρχει αφού τα πρόσωπα που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες δεν φαίνονται διατεθειμένα να εμπλακούν σε αυτή την διαδικασία.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καλείται με το καλημέρα να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο στην διαχείριση της θα παίξει ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος που έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, καλές σχέσεις και ήταν βασικό εργαλείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την έρευνα μας προκύπτει πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ βλέπουν θετικά την επιλογή του Λάζαρου Κυρίζογλου, που θεωρούν ότι έχει πιο θεσμικό αυτοδιοικητικό προφίλ και έχει κερδίσει το σεβασμό τους μέσα από την μακροχρόνια παρουσία του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η ώρα των αποφάσεων θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα με ποιο πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 4 Ιουλίου, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, για να εκλέξει το νέο Πρόεδρο.

Θυμίζουμε ότι συμμετέχουν 31 μέλη , από τα οποία τα 20 μέλη πρόσκεινται στην γαλάζια παράταξη “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”, 6 στην παράταξη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, 3 μέλη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και 2 μέλη Ανεξάρτητα( Παράταξη Ιωακειμίδη).

Την θέση του αποχωρήσαντα Δημήτρη Παπαστεργίου, στο ΔΣ,  λαμβάνει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος. 

Η επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ 

Μετά την παραίτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, λόγω της υπουργοποίησής του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για την εκλογή νέου Προέδρου, την Τρίτη (4/7) και ώρα 13.00, στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος, Αθήνα).

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον επισπεύδοντα Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου

Σε ότι αφορά στη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 4, 5 και 6 του ΠΔ 75/2011 (ΦΕΚ Α΄182) αν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα σε δέκα ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή.

Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως Πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο Βασίλειος Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας.

Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον Πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments