Πολιτική

Νέα εποχή με τη σφραγίδα του Κυριάκου

Η δικαίωση της επιμονής του αποτυπώθηκε ανάγλυφα λοιπόν στο εκλογικό αποτέλεσμα και αποτελεί πλέον οδηγό για τον ίδιο και το Υπουργικό Συμβούλιό του, καθώς και για όλα τα μικρότερα και ισχυρότερα «γαλάζια» στελέχη.

Η καθαρή εντολή την οποία έχει στην διάθεσή του πλέον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να προχωρήσουν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την πρώτη τετραετία, όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες και σοβαρές κρίσεις, συνοδεύεται από το ενισχυμένο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιμονή του στη στρατηγική του μεσαίου χώρου και του προοδευτικού κέντρου, με την οποία εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016, δικαιώθηκε απόλυτα, μολονότι στην πορεία των ετών δέχθηκε αρκετά εχθρικά και φίλια πυρά και σφοδρές επικρίσεις γι’ αυτήν. Η δικαίωση της επιμονής του αποτυπώθηκε ανάγλυφα λοιπόν στο εκλογικό αποτέλεσμα και αποτελεί πλέον οδηγό για τον ίδιο και το Υπουργικό Συμβούλιό του, καθώς και για όλα τα μικρότερα και ισχυρότερα «γαλάζια» στελέχη.

‘Εχει συχνά ειπωθεί τα τελευταία χρόνια ότι ήρθε «το τέλος της Μεταπολίτευσης» αλλά, υπό αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που σηματοδότησε στην πράξη το τέλος του βιοιστορικού κύκλου της Μεταπολίτευσης με νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης. Μολονότι λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς τάχα για τους «αρίστους», προχώρησε και συνεχίζει να προχωρεί σε επιλογές κυβερνητικών στελεχών ή στελεχών του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού με μοναδικό κριτήριό του την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες και να παράγουν έργο αντί να καταθέτουν κομματικά διαπιστευτήρια. Η αξιοκρατία είναι ο γνώμονας της επιλογής συνεργατών. Εφάρμοσε έτσι στην πράξη όσα άλλοι είχαν ισχυριστεί στο παρελθόν πως, δήθεν, εφαρμόζουν: διαφάνεια, αξιοκρατικά κριτήρια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία.

Νέο πολιτικό ύφος και ήθος

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μόνο, ο πρωθυπουργός κατάφερε να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στην τοξικότητα και τις προσωπικές επιθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ. Τοξικότητα, η οποία εξακολουθεί αν διαβάσει κάποιος τη χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εισήγαγε ένα νέο πολιτικό ύφος και ήθος, εστιάζοντας με τρόπο ενωτικό στα πρόσωπα και τις ικανότητές τους και επιδιώκοντας τη φυγή προς τα εμπρός, επενδύοντας στο έργο για το μέλλον. Και όπως ειπώθηκε από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αναλυτών, αυτό ακριβώς ήταν το καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή των ψηφοφόρων και το ποιοτικό χαρακτηριστικό που έκανε τη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, εξαφανίζοντας παράλληλα τους πολιτικούς αντιπάλους της από τις διπλές κάλπες.

Στην παρούσα συγκυρία, το νέο ύφος και ήθος περνάει στο επίπεδο της κυβέρνησης, του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ορκίσθηκε χθες. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο χρόνου. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί πρέπει να αφομοιώσουν τους στρατηγικούς στόχους που περιλαμβάνονται στους «μπλε φακέλους» και να αρχίσουν την δουλειά τους στα υπουργεία, αποφεύγοντας την υπερέκθεση στα φώτα της δημοσιότητας και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων του εκάστοτε χαρτοφυλακίου.

Μετρήσιμα αποτελέσματα με ορίζοντα εξαμήνου

Στόχος του Μαξίμου είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο το θετικό μομέντουμ της κυβέρνησης μετά την εκλογική ήττα και το κακό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλλιεργηθεί έγκαιρα προφίλ «μεταρρυθμιστικό» και «αποφασιστικότητας» ενόσω η αντιπολίτευση ανασυγκροτείται. Είναι ενδεικτικό ότι η Ηρώδου Αττικού έχει θέσει έναν ορίζοντα εξαμήνου για τις πρώτες «μεγάλες αλλαγές», ιδίως σε ό,τι αφορά μερικά από τα χαρτοφυλάκια προτεραιότητας για τη νέα τετραετία, τα οποία συνδέονται και με κρίσιμα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης – εκεί όπου επίκεινται και… δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Επιχειρησιακή» ικανότητα και αποφασιστικότητα επιζητεί όμως ο Μητσοτάκης από σύσσωμο το (νέο) Υπουργικό του. Συνεργάτες του σχολίαζαν ότι οι επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα «συμβολίζουν τη βούληση του Μητσοτάκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και άρα και για ανυποχώρητη στάση μπροστά σε παθογένειες». Μέχρι το τέλος του 2023 το Μαξίμου επιδιώκει να έχει αφήσει στίγμα «συνέπειας» λόγου και πράξεων και μεταρρυθμιστικής βούλησης ενώ πολύ νωρίτερα, εντός του καλοκαιριού συγκεκριμένα, θα προωθηθούν οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αρχικά η «επικαιροποίηση» του επιτελικού κράτους, ένα νομοσχέδιο που θα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις κράτους – πολίτη καθώς και την οργάνωση του Δημοσίου. Έπειτα θα ακολουθήσουν όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις σε ένα νομοθέτημα ως πρώτη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις, ακόμα κι αν πολλές αποφάσεις έχουν πιο μακρινό χρόνο εφαρμογής. Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός άμεσα θα νομοθετηθεί και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο