Πολιτική

Σκουρλέτης: Κόμμα με ταυτότητα η ΝΔ

Την άποψη ότι «δεν χωρούν εύκολες και πρόχειρες απαντήσεις», αλλά πως «χρειάζεται μια μελέτη σε βάθος αυτών των ζητημάτων» ανέφερε στον Real FM, ο πρώην Γραμματέας και Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης

Την άποψη ότι «δεν χωρούν εύκολες και πρόχειρες απαντήσεις», αλλά πως «χρειάζεται μια μελέτη σε βάθος αυτών των ζητημάτων» ανέφερε στον Real FM, ο πρώην Γραμματέας και Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, τοποθετώντας ως «πρώτο στοιχείο κριτικής» του την έλλειψη ουσιαστικής αυτοκριτικής στο κόμμα του από το 2019 και εξής. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης του κόμματος και τάχθηκε υπέρ ενός Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέση την οποία έχουν διατυπώσει τα περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας».

«Να μην βιαστούμε να δώσουμε να δώσουμε απαντήσεις»

Ερωτηθείς για τα αίτια της ήττας, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε πως «νομίζω ότι ένα αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Χτίζεται όλη την προηγούμενη περίοδο από την επόμενη και του 2019», προσθέτοντας πως πρέπει «να κάνουμε μια συστηματική προσέγγιση  σε όλα τα ζητήματα και να μην βιαστούμε να δώσουμε να δώσουμε απαντήσεις, που μπορεί έτσι πολιτικά και ψυχολογικά καταρχήν να μας βολεύουνε αλλά που δεν θα είναι, αν δεν είναι επαρκείς και σε βάθος, να απαντήσουν στα προβλήματα και να μας δώσουν μια νέα ώθηση και δυναμική».

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε πως αυτό ήρθε «τη στιγμή που δεν είχε κυβερνητικές ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ», «για να μπορεί να κανείς να πει ότι υπήρξε μια φθορά από τη διακυβέρνηση». «Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα» συνέχισε. 

«Και έρχομαι σε ένα στοιχείο μιας πρώτης κριτικής,  που δεν κάναμε στον βαθμό που μας επέβαλαν οι ανάγκες το 2019, μετά το 2019», όπως είπε. Στην ίδια κατεύθυνση, «νομίζω ότι μετά το 2019 δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε επαρκώς και σε βάθος την κυβερνητική εμπειρία και να διαβάσουμε, ας πούμε, ακριβώς τα ζητήματα, τα οποία μας είχαν απασχολήσει. Να αναδείξουμε πλευρές της δικιάς μας πολιτικής, σε ποια σημεία ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς, που είχαμε λάθος ιεραρχήσεις» επισήμανε ο πρώην Υπουργός. «Αυτή η συζήτηση δεν έγινε και νομίζω ότι αυτό φάνηκε τελικά από κάποιες αντιφατικές τοποθετήσεις όλο το επόμενο διάστημα, της αντιπολίτευσης. Αν δεν έχεις βγάλει δηλαδή τα συμπεράσματα σου και δεν έχεις αξιολογήσει διάφορα πράγματα, τότε καθώς έρχονται καταστάσεις μπροστά σου, δεν μπορείς να είσαι ακριβής και εύστοχος πάντοτε», σημείωσε.

Το πραγματικό περιεχόμενο της διεύρυνσης

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, σχολιάζοντας πως «άρα, λοιπόν, με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, ποια ήταν η ταυτότητα για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα; Ποιες ήτα ν οι καλώς εννοούμενες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους; Ποιες ήταν οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνει σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική γείωση;» «Ποιο ήταν τελικά το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της προσπάθειας που ονομάστηκε διεύρυνση, η οποία μέχρι το 2016 επετεύχθη ως προς την εκλογική επιρροή, διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το 2019 αλλά τι χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης πήρε το αμέσως επόμενο διάστημα; Διότι ήταν μια δεκαετία, ένας κόσμος που είχε εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως εμείς αυτό το αξιοποιήσαμε για να αποκτήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς; Ποιες ήταν οι κοινωνικές ομάδες που κατά προτεραιότητα θέλαμε να εκφράσουμε και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης;», διερωτήθηκε.

Έκτακτο συνέδριο το φθινόπωρο

Κατά τον πρώην Υπουργό, «είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που ακριβώς σε κάνουν να πάμε τελικά σε ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα είναι ουσιαστικό. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω ακριβώς του καλοκαιριού Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο δεν θα βοηθούσε μια συζήτηση σε βάθος. Άρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού όμως προσδιοριστεί από τώρα και ξεκινήσει η προετοιμασία του».

Μάλιστα, «όσο και προσωποπαγές να είναι ένα κόμμα, που δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται σε αυτού του είδους τα κόμματα, για να υπάρξει και να προχωρήσει, πρέπει εκ των πραγμάτων να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Άρα πριν ο καθένας οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα και του βάλει και ένα βαρύγδουπο τίτλο, προέχει μια ανάλυση όλης της προηγούμενης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, για να δούμε τι κρατάμε από την προηγούμενη πορεία, τι πρέπει να αλλάξουμε και ποια είναι η στρατηγική μας στόχευση» περιέγραψε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Και πρόσθεσε: «έτσι νομίζω ότι κάνουν τα ιστορικά κόμματα και τα κόμματα τα οποία θέλουν να έχουν ένα παρόν, αλλά και ένα μέλλον. Όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα του αφρού. Έχει μια ιστορική καταγωγή και διαδρομή. Εκφράζει ένα από τα ιστορικά ρεύματα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως αυτό βέβαια έτσι τροποποιήθηκε, προσαρμόστηκε με βάση τις εκάστοτε συνθήκες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο