«Η Κίνα μπορεί να ακολουθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της και να μειώσει το εμπόριο με τη Ρωσία, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς. Αυτό αφορά κυρίως επιχειρήσεις που συναλλάσονται με χώρες όπως το Ιράν, την Κούβα, την Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα» υποστηρίζει η Αλεξάντρα Προκοπένκο, ερευνήτρια του Διεθνούς Κέντρου ανατολικών και διεθνών σπουδών.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Όμως μακροπρόθεσμα, οι χώρες της Δύσης πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην ρωσική οικονομία.
«Η αναδιανομή των κεφαλαίων στην οικονομία πραγματοποιείται κυρίως μέσω του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η ανισορροπία θα αυξηθεί, ενώ θα δημιουργηθεί μια φούσκα γύρω από το στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα, ενώ στους μη στρατιωτικούς τομείς θα έχουμε συρρίκνωση. Οπότε, μακροπρόθεσμα, οι κυρώσεις απέτυχαν να πληγώσουν βαριά ένα θηρίο όπως η ρωσική οικονομία. Όμως μακροπρόθεσμα η οικονομία είναι πραγματικά άρρωστη», εκτιμά η Αλεξάντρα Προκοπένκο, ερευνήτρια του Διεθνούς Κέντρου ανατολικών και διεθνών σπουδών.