Στη διακήρυξη του Βουκουρεστίου το 2008, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν απέναντι στην Ουκρανία και τη Γεωργία ότι μια μέρα θα ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, ενώ άλλα ήταν διστακτικά ή αρνήθηκαν να πάρουν θέση.
«Θα πρέπει να καθορίσουμε μια πορεία για να δώσουμε μορφή στην προοπτική της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την οποία ανοίξαμε το 2008 στο Βουκουρέστι», δήλωσε ο Μακρόν, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν την πρόκληση να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από την ενδεχόμενη ένταξη χωρίς να αφήσουν την Ουκρανία αντιμέτωπη με ένα κενό αποφάσεων σύμφωνα με το euractiv.gr
Μέχρι στιγμής υπάρχει μια άγραφη συμφωνία ότι το Κίεβο είναι απίθανο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι θέμα αμεσότητας», δήλωσε πηγή του Μεγάρου νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε [στο Βίλνιους] θα μας δεσμεύουν για τα επόμενα χρόνια – σκέφτομαι πρώτα απ’ όλα τη στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία πρέπει να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Μακρόν την Τετάρτη.
Ο Στόλτενμπεργκ, από την άλλη, δήλωσε για το ΝΑΤΟ ότι: «Όσο περισσότερα εδάφη μπορεί να ανακτήσει, τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξετάζουν πώς μπορούν να παράσχουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη βοήθεια στην Ουκρανία και να διαμορφώσουν ρυθμίσεις ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να αποτρέψει ή να αμυνθεί από οποιαδήποτε επίθεση.
Εν τω μεταξύ, τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την Ουκρανία δημιουργώντας ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου όλα τα μέρη γύρω από το τραπέζι θεωρούνται ισότιμα.
Εκτός από τη θεσμική προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Μακρόν επεσήμανε ότι οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία «να μεταρρυθμίσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, να προωθήσει τη διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις της Συμμαχίας και να παράσχει μη οπλική υποστήριξη» είπε.