UNHCR: «Να δούμε τα αίτια του ναυαγίου στην Πύλο»
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν στις πιθανές ευθύνες του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό ναυάγιο, με εκατοντάδες νεκρούς, στα ανοιχτά της Πύλου. Ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης /ARD) δίνει μικρόφωνο σε συγγενή θύματος που ζει στη Γερμανία. Λέει ότι έχασε στο ναυάγιο έναν ξαδερφό του, του οποίου μάλιστα η σύζυγος είναι έγκυος, και απειλεί με μηνύσεις. Το ρεπορτάζ παραθέτει και την απάντηση του Λιμενικού Σώματος, που αντικρούει τις κατηγορίες και αντιτείνει ότι οι ίδιοι οι επιβαίνοντες στο μοιραίο αλιευτικό έκοψαν το σχοινί της διάσωσης, που τους είχε προσφερθεί.
Αφορμή (αλλά όχι και ο μοναδικός λόγος) για μία συνέντευξη με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίππο Γκράντι. Απαντώντας στο ερώτημα, μήπως θα ήταν σκόπιμο οι έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου να γίνουν από ανεξάρτητους ερευνητές και όχι από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές, ο Ιταλός διπλωμάτης επισημαίνει: «Η Ελλάδα διαθέτει μηχανισμούς για μία τέτοια έρευνα, οι οποίοι ελπίζω ότι είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δούμε τα αίτια γι αυτή την καταστροφή. Να δούμε τα σημαντικά θέματα, τις αποστολές διάσωσης στη θάλασσα, αλλά και τα αίτια των προσφυγικών ροών. Αυτό είναι που επείγει τώρα».
Βελτίωση της κατάστασης υπόσχεται η ΕΕ με την πρόσφατη συμφωνία για το προσφυγικό (την οποία πάντως εξακολουθεί να τορπιλίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και όχι μόνο). Μεταξύ άλλων προβλέπονται διαδικασίες-εξπρές για όσους αιτούντες άσυλο είναι προφανές ότι δεν δικαιούνται «διεθνή προστασία», αλλά και ένας μηχανισμός λίγο πολύ υποχρεωτικού διαμοιρασμού των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Αρκούν όμως αυτά για να σταματήσουν οι αφίξεις;
«Δεν ξέρω» λέει ο Φιλίππο Γκράντι. «Αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται με ένα μοναδικό μέτρο, αλλά με έναν συνδυασμό μέτρων. Το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ περιέχει πολλά και διαφορετικά μέτρα, πολλά από αυτά στη σωστή κατεύθυνση. Θα βελτιώσει την κατάσταση, διότι υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να αναζητήσουν κοινές λύσεις, όχι να δραστηριοποιείται ο καθένας μόνος του, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτό ήταν και το κύριο πρόβλημα…»
Πηγή: DW
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας