Μισέλ για μεταναστευτικό: Είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προέβη σε δήλωση για το μεταναστευτικό, αφού δεν κατέστη δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει συμπεράσματα, μετά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
«Συζητήσαμε την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, που στήριξαν μόνο οι 25 χώρες της ΕΕ και όχι οι 27», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Εξήγησε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν στήριξαν τα συμπεράσματα για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, λόγω της διαδικασίας με την οποία ελήφθη η απόφαση για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση στις αρχές Ιουνίου.
«H μετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τόνισε, επίσης, ότι η θέση που επέτυχε το Συμβούλιο της ΕΕ στις αρχές Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι πολύ σημαντική και τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τους στόχους για την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη πάταξης των παράνομων διακινητών, την ανάγκη ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες με μια «συνολική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει επενδύσεις στην ενέργεια και την εκπαίδευση και γενικότερα την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαρες εναλλακτικές-νόμιμες οδοί προς την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, στη δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνεται ότι «η Πολωνία και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2016, Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019, υπάρχει ανάγκη για εξεύρεση συναίνεσης σε μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Σημειώνεται, επίσης, ότι «στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης, η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση» και ότι «όλες οι μορφές αλληλεγγύης θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου έγκυρες και να μην χρησιμεύουν ως δυνητικός παράγοντας έλξης για την παράτυπη μετανάστευση».
Στη συνέχεια, η δήλωση του Σαρλ Μισέλ, αναφέρει τα εξής:
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην πάταξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και των δικτύων λαθρεμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφευχθεί η έναρξη τέτοιων επικίνδυνων ταξιδιών» .
Στη δήλωση επισημαίνεται, επίσης ότι «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ αναθεωρήθηκε διεξοδικά και σημειώνεται το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης», ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας