Κόσμος

Παπαφλωράτος για Τουρκία: Τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το θέμα που κυριάρχησε σε πολιτικό επίπεδο χθες, Πέμπτη στην Τουρκία ήταν το ξέσπασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Σουηδίας

Το θέμα που κυριάρχησε σε πολιτικό επίπεδο χθες, Πέμπτη στην Τουρκία ήταν το ξέσπασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Σουηδίας καθώς είπε ότι δεν θα υποκύψει στην πολιτική των προκλήσεων και των απειλών της Σουηδίας, αναφερόμενος προφανώς στην καύση του Κορανίου την Τετάρτη στη Στοκχόλμη σε μια διαμαρτυρία.

Η πίεση προς την Τουρκία για να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας είναι ασφυκτική. Η Τουρκία από την πλευρά της έχει ανοίξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων κι έχει βάλει στο τραπέζι τον αμυντικό περιφερειακό σχεδιασμό της Συμμαχίας ενώ έχει ανοίξει και το θέμα των Στενών, το οποίο δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει επανέλθει. Δηλαδή το πώς θα ονομάζονται τα Στενά και επιρρίπτει τις ευθύνες προς την Ελλάδα ότι αυτή μπλοκάρει και φέρει αντιρρήσεις κατά της Τουρκίας στο να μην ονομάζονται «τουρκικά Στενά». Επίσης, υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα του Κυπριακού σε σχέση με την αμυντική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ και σαφώς το βασικότερο θέμα που απασχολεί την Τουρκία είναι αν θα μπορέσει να πάρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα F-16 και τα κιτ αναβάθμισης για τον υφιστάμενο στόλο.

Ο Γιάννης Παπαφλωράτος, νομικός και διεθνολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε μεταξύ άλλων για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Όπως είπε «αυτή τη στιγμή έχουμε τη μετακίνηση της Βάγκνερ στη Λευκορωσία σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Βαλτικών χωρών, που ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε αυτό το σκηνικό το θέμα της ένταξης της Σουηδίας γίνεται πρώτο στην ατζέντα και καθίσταται πλέον βασική επιδίωξη της Ουάσιγκτον.

Γίνονται αυτή τη στιγμή τεράστιες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ασκούνται φορτικές πιέσεις στην Άγκυρα. Η Άγκυρα από την άλλη πλευρά, εργαλειοποιεί το χθεσινό περιστατικό με το κάψιμο του αντιτύπου του Κορανίου. Στοχοποιεί την Στοκχόλμη, λέει ότι εμείς δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε υπό τέτοιες προϋποθέσεις και πολύ περισσότερο να δώσουμε τη συναίνεσή μας. Και βεβαίως μαζί με την Άγκυρα είναι και η Βουδαπέστη. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και οι δύο χώρες λειτουργούν ως μπλοκ για να μην επιτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας, γεγονός που φυσικά εξ αντανακλάσεως εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντα της Μόσχας.

Μιας Μόσχας που σε αυτή την περίοδο είναι κλονισμένη. Ακόμα δε μπορεί να βρει τα πατήματά της. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φήμες για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή, το πού βρίσκεται ο κ. Πριγκόζιν, το πού βρίσκεται ο κ. Σουροβίκιν και ο αναπληρωτής του, τις ανακατατάξεις που λέγεται ότι γίνονται στον ρωσικό στρατό και το σημαντικότερο όλων οι πρώτες φήμες διαψεύδονται. Κάποιοι ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί που έλεγαν ότι θα αποπέμψει τον κύριο Σόιγκου και τον κύριο Γερασίμοφ ο πρόεδρος Πούτιν.

Τουλάχιστον ως προς τον κύριο Σοιγκού, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Τον βλέπουμε να προβαίνει σε δημόσιες εμφανίσεις και να διατηρεί τον ρόλο του. Όλα αυτά λοιπόν καθιστούν την προσεχή Σύνοδο στο Βίλνιους πάρα πολύ σημαντική. Επομένως, η Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα αυτής ακριβώς της Συνόδου, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα μέγιστα γι’ αυτήν ανταλλάγματα προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας».

Θα πάρει τα F-16 η Τουρκία;

Στην ερώτηση για το αν ένα από αυτά μπορεί να είναι το να πάρει τα F-16 που θέλει από την Αμερική ο κ. Παπαφλωράτος απάντησε «Ναι, αλλά αυτό ξέρετε, είναι συνδεδεμένο με άλλα θέματα όπως το θέμα της λειτουργίας των S-400, το θέμα της στάσης της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στο Αιγαίο, την κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο, στη Συρία και τη Λιβύη. Είναι μια ατζέντα θεμάτων».

Για το θέμα του Αιγαίου και πώς μπορεί να μπει σε αυτό το παζάρι ο διεθνολόγος είπε ότι «Μπαίνει πάρα πολύ απλά διότι δείχνει ένα καλό πρόσωπο προς τη Δύση και προσπαθεί να αφοπλίσει το Κογκρέσο, το οποίο ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και μέσω του κυρίου Μενέντεζ και μέσω άλλων στελεχών και μελών του έχει πει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των F-16. Έτσι λοιπόν δένει τα χέρια της αμερικανικής διοίκησης Μπάιντεν.

Και βεβαίως Μπάιντεν ισχυρίζεται στον πρόεδρο Ερντογάν ότι “κάνε κάτι για να μπορέσεις να με διευκολύνεις”. Το πιο εύκολο από όλα προς ώρας είναι να κατεβάσει τους τόνους στο Αιγαίο και σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο ενεργειών. Μολαταύτα είδαμε τι ακριβώς έκανε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πριν από δέκα περίπου ημέρες, όταν έβαλε βέτο στους επιχειρησιακούς χάρτες που προχωρούσαν στην ένταξη της Κύπρου στο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο