Διεθνή

Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν διστάζει να τον καρατομήσει τον Σοϊγκού

Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν διστάζει να τον καρατομήσει τον Σοϊγκού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Σεργκέι Σοϊγκού επανεμφανίστηκε στην τηλεόραση

Ο Σεργκέι Σοϊγκού επανεμφανίστηκε στην τηλεόραση. Κατά την ένοπλη εξέγερση της ομάδας Wagner που στρεφόταν εναντίον του προσωπικά, καθώς και την επομένη ημέρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν εμφανίστηκε δημοσίως. Μόνο τη Δευτέρα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα του – υποτίθεται από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία το πρωί και από μια συνάντηση των αρχών ασφαλείας με τον πρόεδρο Πούτιν το βράδυ. Σχετικά με την εξέγερση, ο Σοϊγκού δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια δήλωση.

«Οι κατηγορίες στρέφονται και κατά του Πούτιν»

«Ακολουθεί το ένστικτό του», λέει ο καθηγητής Μπράιαν Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. «Όταν ήταν υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών, εμφανιζόταν σε πληγείσες περιοχές. Τώρα, όταν πρόκειται για μια καταστροφή για την οποία ευθύνεται ο ίδιος, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Όμως, συνεργάζεται παρασκηνιακά με τον Πούτιν και άλλους για να διασφαλίσει τη θέση του», παρατηρεί ο Τέιλορ στην DW.

Η σύγκρουση μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής και ιδρυτή της ομάδας Wagner, και της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας κλιμακωνόταν επί μήνες, με τον Πριγκόζιν να κατηγορεί αρχικά τον Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ για την ελλιπή προμήθεια πυρομαχικών. Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και ο Σοϊγκού δεν ενεπλάκη σε καμία διαφωνία.

Αλλά χρησιμοποιώντας όλο και πιο σκληρή γλώσσα, ο Πριγκόζιν επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο δικαιολογεί τον πόλεμο. Ο Τέιλορ επισημαίνει ότι οι κατηγορίες κατά του Σοϊγκού και του Γκερασίμοφ είναι «κατά κάποιο τρόπο δικαιολογημένες, καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται πολύ άσχημα για τη Ρωσία». Πολλές από τις κατηγορίες του Πριγκόζιν θα αφορούσαν έτσι και «τον Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεκριμένα», ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία αδικαιολόγητα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments