Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Δεν βγήκε λευκός καπνός για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Δεν βγήκε λευκός καπνός για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Αμετακίνητες παρέμειναν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες μπλόκαραν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αμετακίνητες παρέμειναν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες μπλόκαραν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση παρέμεινε η ίδια μέχρι περίπου τις 02.30 τα ξημερώματα οπότε και η πρώτη μέρα της Συνόδου ολοκληρώθηκε, ενώ τα προβλήματα εξακολουθούν και σήμερα εξαιτίας της στάσης που τηρούν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό. Η μία αναφέρεται στην πρόσφατη τραγωδία ανοικτά της Πύλου και στη δεύτερη υπάρχει δέσμευση για κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης.

«Δεν υπήρξε λευκός καπνός μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ουγγαρία και η Πολωνία κράτησαν την ομάδα ξύπνια για πολλές ώρες επιμένοντας να επιστρέψουν στην αρχή της συναίνεσης αντί να επιβάλουν μια δεσμευτική αλληλεγγύη στη μετανάστευση και πολιτική ασύλου»μεταδίδει το ευρωπαϊκό δίκτυο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια κατάσταση όπου άνθρωποι χωρίς άδειες απλώς ταξιδεύουν στην Ευρώπη και χώρες και ζουν σε συνθήκες που δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι μια από τις συγκλίνουσες απόψεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που απλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό»δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλφ Κρίστερσον.

Μια κοινή προσέγγιση φαίνεται όπως ακόμα πολύ μακριά. 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θέλουν αυστηρότερες αποφάσεις για την προστασία των συνόρων και «καινοτόμες» ιδέες για την αντιμετώπιση των διακινητών όπως και την εξωτερική ανάθεση διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος.

Ενώ άλλοι όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοσίου διεθνούς δικαίου.

Οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την προσέγγιση της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εμμένοντας στις διαφωνίες τους επί της κατ’ αρχήν συμφωνίας που συνομολόγησαν προ ημερών οι αρμόδιοι υπουργοί, βάσει της οποίας προβλέπεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης που υποχρεώνει τις χώρες δεύτερης γραμμής να καταβάλλουν 20.000 ευρώ κατά άτομο σε ταμείο της ΕΕ για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που δεν γίνεται αποδεκτός από άλλο κράτος-μέλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments